Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Primul centru de studii asupra comunismului va fi inaugurat azi la Iaşi
Istoricul Marius Oprea şi rectorul Vasile Işan vor inaugura la Iaşi primul centru universitar din România specializat în studierea regimului totalitar comunist.
Astăzi, 23 octombrie, la orele 16:00, în sala H1 (Corpul H) a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi va fi inaugurat Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului, primul centru universitar din România specializat în studierea regimului totalitar comunist şi a consecinţelor acestuia. La eveniment vor participa Marius Oprea, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Vasile Işan, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi, Alexandru-Florin Platon, decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza“, Keith Hitchins, Universitatea din Illinois (SUA), Gheorghe Iacob, prorectorul Universităţii „Cuza“, Dorin Dobrincu, directorul Centrului de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului. De asemenea, în cadrul manifestării va fi lansat şi website-ul Centrului. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România şi Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza“ Iaşi au încheiat, în luna noiembrie 2006, un protocol de colaborare în vederea înfiinţării Centrului de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului. Primul proiect al Centrului a fost organizarea programului de masterat Istoria comunismului românesc - începând cu anul univeristar 2008-2009, primul şi singurul program de master din România dedicat comunismului. Lectorii Centrului sunt istorici şi politologi renumiţi pentru activitatea lor, profesori universitari, membri ai conducerii Institutului, profesori invitaţi din universităţi europene şi nord-americane specializaţi în studierea comunismului. Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului va avea proiecte de cercetare sau educaţionale cu o tematică variată, precum istoria politică, istoria socială, istoria culturală etc. De asemenea, Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului îşi propune realizarea unei reviste, a unor volume tematice şi a unor instrumente de lucru. Centrul de SCP are în vedere organizarea de manifestări ştiinţifice periodice, în cooperare cu instituţii similare din Europa de Est.