Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Probe la alegere, pentru candidaţii de la bac
Candidaţii care au susţinut proba obligatorie a profilului din cadrul examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, au avut de rezolvat, ieri, varianta 50 pentru subiectul I, varianta 88 pentru subiectul al II-lea şi varianta 76 la subiectul al III-lea. Variantele de subiect cu numerele 50, 88 şi 76 au fost valabile pentru absolvenţii promoţiei 2008 învăţământ de zi, cu excepţia celor de la Seminarul teologic ortodox. În cadrul probei obligatorii sunt susţinute teste la geografie, matematică şi istorie, în funcţie de opţiunile elevilor. La acest examen s-au înscris 226.330 de candidaţi. După probele orale au mai rămas în examen 210.773. Directorul general pentru învăţământ preuniversitar, Liliana Preoteasa, a spus că, la nivel naţional, 68 de elevi susţin bacalaureatul în condiţii speciale din cauza unor probleme medicale (adică la spital sau acasă), iar trei în penitenciar. Examenul continuă miercuri cu proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării (E) - scrisă sau practică. Ultima probă a examenului de bacalaureat, cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare (F), scrisă sau practică, va avea loc joi, 3 iulie.
Aproape 400 de absolvenţi ai unor licee din România susţin, pentru prima dată la bacalaureat, probe care fac posibilă recunoaşterea examenului într-o universitate din Franţa, conform consilierului ministrului educaţiei Mihaela Suciu. „Este vorba despre 390 de absolvenţi din judeţele Alba, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Braşov, Constanţa, Iaşi, Suceava, Timiş, Dolj, Galaţi, Cluj şi municipiul Bucureşti. Aceştia au susţinut, în cadrul probei orale de limbă maternă, examen la limba franceză, iar luni au susţinut, tot în limba franceză, o probă la o disciplină nonlingvistică, cum ar fi matematică, geografie, fizică, economie sau altceva“, a spus Suciu. Toate celelalte probe ale bacalaureatului sunt identice cu cele ale examenului naţional. Tot luni, au susţinut o probă similară, dar în limba italiană, 33 de absolvenţi din judeţele Cluj, Hunedoara şi municipiul Bucureşti. Aceşti elevi vor primi o diplomă recunoscută în universităţile italiene.