Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
Produse tradiţionale, vândute pe un site finanţat de UE la Vaslui
Produse tradiţionale confecţionate de 102 meşteri populari din cinci judeţe româneşti şi două raioane din Republica Moldova pot fi achiziţionate on-line, pe un site oficial lansat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui şi finanţat de UE, www.mestesuguritraditionale.ro. Un instrument util pasionaţilor de artă tradiţională, site-ul prezintă sute de produse ale meşterilor populari din judeţele Vaslui, Iaşi, Botoşani, Suceava, Vâlcea şi raioanele Leova şi Hânceşti, din Republica Moldova, de la olărit la sculptură, de la broderii la ţesături şi împletituri, de la cioplit în piatră şi până la pielărit, conform Mediafax. Pe lângă posibilitatea vizualizării produselor, cei interesaţi pot lua legătura cu meşterii populari prin intermediul datelor de contact postate pe site.
„Meşteşugurile tradiţionale reprezintă în zilele noastre o atracţie şi un interes în acelaşi timp, ce nu puteau fi bănuite în perioadele în care modernizarea şi industrializarea erau visurile şi obsesiile societăţilor europene. Există prea mult kitsch pe piaţă şi, tocmai de aceea, produsele tradiţionale româneşti şi cele din Republica Moldova trebuie să-şi facă loc în comerţ. Proiectul reprezintă un prim pas în acest sens şi ne propunem să avem continuitate în domeniu“, a declarat Lucian Onciu, managerul proiectului, conform Mediafax. Site-ul lansat la sfârşitul săptămânii trecute la Consiliul Judeţean Vaslui este inclus în cadrul proiectului „Arta tradiţională - mijloc de dezvoltare economică“, realizat prin Programul de Vecinătate România-Republica Moldova, şi îşi propune creşterea nivelului de cooperare socială şi economică transfrontalieră între cele două state. Valoarea proiectului Phare se ridică la 100.000 de euro.