Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Produse tradiţionale, vândute pe un site finanţat de UE la Vaslui
Produse tradiţionale confecţionate de 102 meşteri populari din cinci judeţe româneşti şi două raioane din Republica Moldova pot fi achiziţionate on-line, pe un site oficial lansat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui şi finanţat de UE, www.mestesuguritraditionale.ro. Un instrument util pasionaţilor de artă tradiţională, site-ul prezintă sute de produse ale meşterilor populari din judeţele Vaslui, Iaşi, Botoşani, Suceava, Vâlcea şi raioanele Leova şi Hânceşti, din Republica Moldova, de la olărit la sculptură, de la broderii la ţesături şi împletituri, de la cioplit în piatră şi până la pielărit, conform Mediafax. Pe lângă posibilitatea vizualizării produselor, cei interesaţi pot lua legătura cu meşterii populari prin intermediul datelor de contact postate pe site.
„Meşteşugurile tradiţionale reprezintă în zilele noastre o atracţie şi un interes în acelaşi timp, ce nu puteau fi bănuite în perioadele în care modernizarea şi industrializarea erau visurile şi obsesiile societăţilor europene. Există prea mult kitsch pe piaţă şi, tocmai de aceea, produsele tradiţionale româneşti şi cele din Republica Moldova trebuie să-şi facă loc în comerţ. Proiectul reprezintă un prim pas în acest sens şi ne propunem să avem continuitate în domeniu“, a declarat Lucian Onciu, managerul proiectului, conform Mediafax. Site-ul lansat la sfârşitul săptămânii trecute la Consiliul Judeţean Vaslui este inclus în cadrul proiectului „Arta tradiţională - mijloc de dezvoltare economică“, realizat prin Programul de Vecinătate România-Republica Moldova, şi îşi propune creşterea nivelului de cooperare socială şi economică transfrontalieră între cele două state. Valoarea proiectului Phare se ridică la 100.000 de euro.