Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
Profesorii se pregătesc de proteste
„În perioada 10-12 martie, între orele 8:00 şi 10:00, cadrele didactice afiliate FSLI din Maramureş nu vor preda, iar dacă situaţia salarială nu se rezolvă, începând cu 15 martie, toate orele vor avea 30 de minute, iar cursurile vor începe de la ora 10:00“, au spus sindicaliştii din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, care au anunţat şi un referendum în vederea stabilirii formelor de protest. Nemulţumirea principală este legată de lipsa sporurilor din salariile pentru ianuarie şi februarie.
Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) va propune membrilor de sindicat un referendum în urma căruia să se stabilească formele de protest care vor fi adoptate de către organizaţia sindicală, a anunţat secretarul general Liviu Pop, care a precizat că rezultatele referendumului vor fi centralizate cel târziu în două săptămâni. „Vom propune membrilor miercuri un referendum şi un calendar privind viitoare forme de protest. Decizia a fost luată pentru că în unele judeţe cum ar fi Maramureş, Buzău, Bihor, Timişoara, Mehedinţi au protestat unele dintre ele, iar altele urmează să protesteze în această săptămână, întrucât pentru luna februarie fondul de salariu este insuficient. În perioada 10-12 martie, între orele 8:00 şi 10:00, cadrele didactice afiliate FSLI din Maramureş nu vor preda, iar dacă situaţia salarială nu se rezolvă, începând cu 15 martie toate orele vor avea 30 de minute, iar cursurile vor începe de la ora 10:00. Vor exista forme de protest în judeţele în care sunt probleme, în Buzău, Bihor“, a explicat Liviu Pop, conform Agerpres. Sindicalistul a spus că pe lunile ianuarie şi februarie în sistemul de învăţământ nu s-a acordat nici un spor şi că până la 1 ianuarie 2010 singurul spor care a existat în sistemul de învăţământ preuniversitar era unul „cât se poate de legal, 10% pentru cei care lucrau în condiţii deosebite“. Sindicaliştii Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) au decis în cadrul congresului extraordinar, care a avut loc în data de 5 martie, declanşarea acţiunilor de protest, până la greva generală. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Melania Vergu, a declarat la postul public de radio că, potrivit legii salarizării unitare, sporurile negociate la nivel local nu se mai acordă. „Situaţia aceasta care a apărut în ultimele zile nu se datorează în nici un caz unei lipse de fonduri, ci incorectei gestionări şi aplicări a legii salarizării unice de la nivel local. Dar salariile vreau să vă spun foarte ferm că se vor primi. Aplicarea unor sporuri negociate prin contractele locale de muncă nu se pot pune în plată atâta timp cât legea ne interzice acest lucru“, a spus Vergu, conform Agerpres.