Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Profesorii universitari protestează faţă de scoaterea Logicii din programa de liceu
Societatea Română de Filosofie, Academia Română, facultăţile de profil din Universităţile din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Oradea şi Baia Mare protestează faţă de măsura luată de Ministerul Educaţiei de „a îndepărta“ din planurile de învăţământ liceal disciplina „Logică şi argumentare“, conform Mediafax. Potrivit unui comunicat, măsura nu are nici un fundament ştiinţific şi educaţional şi trădează o lipsă cronică de înţelegere a importanţei disciplinelor umaniste pentru formarea generală a tinerilor, prin cultivarea unei gândirii critice echilibrate. „O societate democratică nu poate funcţiona şi nu poate evolua fără dezbatere publică, bazată pe argumente şi gândire critică. Spiritul civic responsabil nu se poate maturiza fără un exerciţiu pedagogic sistematic, din care nu pot lipsi disciplinele umaniste tradiţionale. Valorile necesare dezvoltării unei personalităţi armonioase şi, deopotrivă, viaţa socială civilizată reclamă studierea în liceu a disciplinelor umaniste care au reprezentat şi reprezintă pilonii civilizaţiei europene“, susţin semnatarii comunicatului. Universitarii cer Ministerului Educaţiei să reanalizeze cu atenţie şi discernământ aceste măsuri „improvizate şi pripite“, un „adevărat atac la fundamentele culturale ale educaţiei“, susţinând că, pe termen lung, asemenea măsuri pot avea consecinţe dezastruoase pentru formarea individuală a tinerilor şi viaţa socială de la noi.
Comunicatul este semnat de Societătea Română de Filosofie, Secţia de filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie a Academiei Române, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Universitatea „Babeş-Bolyai“, Cluj-Napoca, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, Iaşi, Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Vest, Timişoara, Facultatea de Stiinte Socio-umane, Universitatea din Oradea şi Facultatea de Litere, Universitatea de Nord Baia Mare.