Munteancă în copilărie, ieșeancă la vârsta studiilor și a maturității, cu o carieră medicală împlinită la Cabinetul stomatologic „Sfântul Pantelimon” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, doamna dr. Aurelia Luchian
Program de educaţie financiară la grădiniţe
Mii de preşcolari din 30 de grădiniţe clujene vor învăţa prin cântece, jocuri şi poveşti noţiuni elementare de educaţie financiară. Astfel, cei mici vor dobândi cunoștințe despre cum se câștigă și cum pot fi cheltuiți banii, altfel spus ce înseamnă să economiseşti şi să dai valoarea justă banilor.
De acest program financiar, intitulat „De la joc la educaţie financiară”, demarat de puțin timp la Cluj și a cărui durată va fi până la sfârșitul anului școlar, vor beneficia peste 2.500 de copii din 30 de grădiniţe. Proiectul prevede desfăşurarea unor activităţi de formare şi informare a preșcolarilor, a cadrelor didactice şi a părinţilor, cu privire la noţiuni elementare de educaţie financiară, în vederea sprijinirii dezvoltării personale. Pentru a consolida cât mai bine aceste noţiuni, copiii vor primi gratuit manuale, achiziţionate cu ajutorul unui partener din domeniul bancar. În mod concret, cei mici vor învăţa, prin cântece, jocuri şi poveşti ce este trocul, care sunt monedele din România, cum se confecţionează acestea, cum se pot face economii şi cheltuieli responsabile. De asemenea, copiii vor veni în contact şi cu noţiuni despre cum pot fi banii câştigaţi sau cheltuiţi. „Grădiniţa noastră este o grădiniţă de stat în care se studiază curriculum preşcolar pentru educaţie timpurie. Aceste conţinuturi legate de carduri, bani, bănci, care par sofisticate, pot fi cu grijă coborâte şi la nivelul copiilor de 4-5 ani, dacă cunoştinţele sunt transmise prin cântec şi joc”, a declarat Angela Ştefan, directoarea Grădiniţei Universităţii „Babeş-Bolyai”, citată de Agerpres.
Proiectul a avut un succes notabil şi anul trecut, motiv pentru care Inspectoratul Şcolar a decis continuarea acestuia, ba chiar extinderea la şapte judeţe. În jur de 23.000 de preşcolari şi 7.000 de educatori au fost formaţi pentru a susţine lecţiile. „Considerăm că educaţia financiară a copiilor trebuie să se realizeze încă de la o vârstă fragedă, astfel încât aceştia să fie familiarizaţi cu banii, cu valoarea acestora, cu modul responsabil în care pot fi cheltuiţi, economisiţi, investiţi sau donaţi în scop caritabil”, a spus şi Lolica Tătaru, inspector şcolar pentru educaţie timpurie la ISJ Cluj.
Derularea unui astfel de program este binevenită dacă avem în vedere rezultatele unui sondaj, realizat în rândul românilor de către o bancă comercială în octombrie 2016, potrivit căruia 18% din aceştia aşteaptă ca educaţia financiară să fie predată în şcoală. Același studiu arată că 42% din români cred că educaţia financiară trebuie să fie oferită de bănci şi specialişti în finanţe.
„România este cam pe ultimele locuri din punctul de vedere al educaţiei financiare, pe locul 124, doar 21% din români au o educaţie financiară şi doar 15% economisesc. Din această perspectivă, există acest angajament al băncii noastre de a face ceva în această direcţie”, a declarat Sorin Cordovan, director în cadrul BCR. Aceeaşi cercetare arată că românii înţeleg prin educaţia financiară să împrumute bani numai atunci când sunt siguri că îi pot da înapoi (75%), să nu cheltuiască mai mult decât câştigă (66%) şi să îşi prioritizeze cheltuielile curente (61%).
Educaţia financiară a fost introdusă ca materie opţională în învăţământul primar încă din anul şcolar 2013-2014, fiind studiată pe parcursul unui an şcolar sau pe parcursul a doi ani. Curriculumul a fost realizat cu ajutorul Băncii Naţionale a României, iar în iunie 2015 unul din 10 elevi de clasele a III-a şi a IV-a învăţau noţiuni de educaţie financiară.