Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Programe pentru familii, la Muzeul Naţional de Artă al României
Programele pentru familii, organizate de Muzeul Naţional de Artă al României, în iunie-iulie, se desfăşoară sub tema „Poveşti în casa Melik“ şi vor avea loc la Muzeul Theodor Pallady, care găzduieşte, în prezent, colecţia de artă „Serafina şi Gheorghe Răut“, concentrată în jurul operelor pictorului. Muzeul Theodor Pallady este situat într-una dintre cele mai vechi case de locuit, păstrate în Bucureşti, casa Melik.
Astfel, copiii şi părinţii vor avea prilejul să afle mai multe despre creaţia lui Theodor Pallady şi despre Bucureştiul sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX. Participanţii la programe vor învăţa, de asemenea, diferenţa dintre pictură şi grafică şi vor avea posibilitatea să îşi realizeze creaţiile pastelate inspiraţi de grădina muzeului. Colecţia „Serafina şi Gheorghe Răut“ cuprinde un număr de peste 800 de desene (peisaje, nuduri, portrete, interioare), reprezentative pentru perioada pariziană a artistului, prezentate, periodic, în expoziţii temporare, cu diverse teme. Printre cele 1.270 de piese ale colecţiei se află şi lucrări semnate de pictori francezi, precum Lubin Baugin, Edmond Aman Jean, Carolus Duran, Camille Corot, sau olandezi (Jan van de Capelle), două pânze de şcoală engleză, dar şi pictură românească de Paul Verona şi Jean Al. Steriadi. Colecţia mai cuprinde, de asemenea, piese de artă decorativă egipteană, indiană, khmeră, dar şi sculptură renascentistă italiană şi franceză.