Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Programe sociale de susținere a elevilor în şcoală
În prezent, se derulează mai multe programe naționale de susținere a elevilor, inclusiv a instituțiilor de învățământ, cu fonduri de la bugetul de stat sau din alte surse bugetare. În principal, se urmărește reducerea abandonului şcolar, acordarea șansei copiilor cu posibilități materiale reduse de a merge la școală, de a urma cursurile unui liceu sau a unei şcoli profesionale.
Unul dintre aceste programe, „Euro 200”, se derulează încă din anul 2004 şi vine în sprijinul elevilor şi studenților cu posibilități financiare reduse, care vor să-şi achiziționeze un calculator, laptop sau netbook. Beneficiarii sumelor echivalente cu 200 de euro sunt elevii și studenții din învățământul de stat sau particular acreditat, cu vârsta de până în 26 de ani şi al căror venit lunar brut pe membru de familie este sub 150 de lei. Cererile elevilor care nu au beneficiat de acest ajutor financiar se depun până în luna aprilie a fiecărui an, ulterior Ministerul Educației Naționale şi Cercetării Științifice (MENCS) anunțând listele de beneficiari. Achiziția propriu-zisă se va putea face până la 31 august, anul acesta beneficiind de program 12.024 de elevi şi studenți. Din 2004 şi până în prezent au beneficiat de acest program 293.373 de elevi şi studenți.
Un alt proiect ce funcționează de mai bine de 12 ani este Programul național de protecție socială „Bani de liceu”, prin care se acordă un sprijin financiar pentru elevii din licee şi şcoli de artă şi meserii. În acest program, solicitările se depun în perioada 15 septembrie - 1 octombrie, iar elevii primesc 180 de lei lunar, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii examenului de bacalaureat. Suportul financiar este acordat elevilor din familii cu venituri mici, respectiv 150 de lei brut pe lună, pe membru de familie, şi este condiționat de prezența zilnică la orele de curs. În anul şcolar 2015-2016, numărul beneficiarilor este de peste 60.000 de elevi de liceu, potrivit MENCS. Elevii care beneficiază de „bani de liceu” nu pot primi, în acelaşi timp, şi „bursa profesională”, o altă formă de protecție și de stimulare a acestora să nu abandoneze şcoală. Programul social național „Bursa profesională” se adresează tuturor elevilor care frecventează învăţământul profesional şi constă într-un sprijin financiar lunar de 200 de lei, pe perioada cursurilor şcolare, a pregătirii practice şi pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de certificare a calificării profesionale. Cererile se depun la secretariatele şcolilor, unde elevii învață la începutul fiecărui an şcolar, în perioada 15-25 septembrie. Ca şi în cazul programului „Bani de liceu”, sprijinul financiar este condiționat de prezența la cursuri.
Elevii din învățământul de stat, primar şi gimnazial, cursuri de zi, primesc la fiecare început de an şcolar câte un pachet de rechizite şcolare specifice fiecărei clase. Condiția este ca aceștia să provină din familii sărace, al căror venit mediu lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, să fie de maximum 50% din salariul de bază, minimul brut pe țară. Valoarea maximă a fiecărui pachet de rechizite şcolare este de 25 lei pe pachet de elev din învățământul primar, respectiv 30 de lei pe pachet de elevi din învățământul gimnazial.
„Școala după școală” (SDS) este un program complementar programului școlar obligatoriu, care se adresează deopotrivă elevilor cu dificultăţi emoţionale, cognitive, cu tulburări de limbaj şi celor care doresc să facă performanță, să se pregătească pentru viaţă. Programul „A doua şansă” se adresează adolescenţilor, tinerilor, adulţilor, proveniţi din medii sociale diverse şi cu vârste variate, care nu au urmat sau nu au finalizat învăţământul primar și gimnazial. Programul oferă acestor categorii de persoane posibilitatea continuării şi finalizării învățământului obligatoriu, fără a fi nevoite să-şi întrerupă eventualele activităţi profesionale sau familiale în care sunt angrenate.
Unitățile de învățământ se pot înscrie în competiția „Școala Europeană” cu diverse proiecte specifice, în care sunt angrenați copiii, dar şi în proiectul ROSE, ce îşi propune să reducă abandonul şcolar în învățământul secundar şi terțiar, dar şi creşterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat. Noutățile proiectului, finanțat printr-un împrumut de 200 milioane de euro de la BERD, pot fi consultate la adresa http://proiecte.pmu.ro/web/guest/rose.