Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Proiect de restaurare şi digitalizare a Arhivei medievale naționale
Toate documentele emise până în anul 1600 păstrate în Arhivele Naţionale ale României (ANR) în original, copii, transumpturi sau rezumate au fost digitizate, iar peste 1.000 documente deteriorate au fost restaurate în cadrul unui proiect coordonat de Universitatea din Bucureşti (UB).
Pentru facilitarea accesului publicului larg la documente au fost create 7 pagini de internet pentru Arhivele Naţionale ale României din Bucureşti (Arhivele Naţionale Istorice Centrale), Cluj, Maramureş, Sibiu, Braşov, Covasna şi Iaşi, au anunţat reprezentanţii UB într-un comunicat.
Baza de date Arhiva Medievală a României face parte din proiectul „Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naţionale ale României”, implementat de UB, în parteneriat cu ANR, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Arhivele Naţionale ale Norvegiei, în perioada decembrie 2014 - aprilie 2017, în cadrul Programului PA16/RO12 „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural”, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014.
Proiectul a fost extins şi la alte instituţii şi persoane fizice care au în proprietatea lor documente anterioare anului 1600, iar până în prezent s-au asociat acestui proiect Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca şi Muzeul Naţional de Istorie a României.
Valoarea totală a proiectului este de 3,9 milioane de lei, 100% valoare nerambursabilă. Grantul SEE (Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European) acoperă 85% din proiect, adică 3,3 milioane de lei, iar finanţarea din bugetul naţional este în valoare de 591 mii lei.