Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Proiect de un milion de euro pentru informatizare la UBB
Peste 40.000 de studenţi şi profesori din Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) vor avea acces la portalul de e-learning pe care compania Brinel îl implementează în instituţia clujeană de învăţământ superior, în scopul asigurării unui grad ridicat de cooperare educaţională, prin instrumente specifice Tehnologiei Informaţiei (IT).
Proiectul de un milion de euro este finanţat din fonduri europene şi va asigura atât infrastructura de hardware şi software, cât şi platforma electronică dezvoltată în cadrul proiectului în UBB. „Acest portal ne permite să rezolvăm mai bine trei probleme: abordarea secretarială, stocarea datelor şi folosirea datelor în interiorul administraţiei tehnice, în particular în secretariatele cercetării ştiinţifice. În al doilea rând, portalul permite să punem într-un cadru nou învăţământul non-tradiţional de la universitate - învăţământul la distanţă, educaţia adulţilor şi formarea continuă. În al treilea rând, portalul ne va permite să ameliorăm relaţiile noastre cu alte universităţi din lume. UBB a fost pionierul şi în ţară, instalând primul sistem care permite seminarii şi cursuri la distanţă“ a spus rectorul UBB, Andrei Marga. „Reformele universitare din această parte a Europei au cuprins şase capitole de măsuri - cea curriculară, activarea intensivă a cercetării ştiinţifice proprii, informatizarea, crearea unei noi conexiuni între universităţi şi mediile economic, administrativ şi cultural, precum şi schimbarea managementului universitar şi o nouă configurare a cooperărilor internaţionale. În aceste şase capitole de măsuri, informatizarea deţine un loc proeminent“, a spus Andrei Marga, care a subliniat că investiţiile în acest domeniu nu numai că au fost foarte rentabile - sumele cheltuite fiind amortizate repede -, dar au adus şi mari câştiguri universităţii.