Fiecare copil, indiferent de culoare, rasă, limbă, sex sau religie, are dreptul, între altele, la protecţie, îngrijire, odihnă şi recreere, educaţie, sănătate şi informare. Statul, prin instituţiile sale, fam
Proiect privind egalitatea de şanse la angajare, în universităţi
Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, Asociaţia Grupul de Economie Aplicată şi Blocul Naţional Sindical au lansat proiectul „Egalitate la angajare şi la locul de muncă“. Proiectul îşi propune să promoveze egalitatea de şanse la angajare şi la locul de muncă printr-o campanie susţinută de informare şi conştientizare, susţinută în vederea schimbării atitudinii sociale şi eliminării stereotipurilor de acest fel.
Proiectul va avea o durată de doi ani, suma totală alocată acesteia fiind de aproximativ 1,9 milioane de euro. Obiectivul general al proiectului vizează creşterea nivelului de informare şi conştientizare a fenomenului, de discriminare pe piaţa muncii, atât în rândul angajatorilor, cât şi în rândul angajaţilor, în vederea schimbării atitudinilor sociale. În cadrul proiectului va fi înfiinţată o platformă de incluziune socială, care va avea rolul de cercetare, monitorizare, implicare socială şi cooperare la nivelul societăţii. Totodată, vor fi organizate cursuri de instruire pentru angajatori, angajaţi sau viitori angajaţi şi personal specializat în domeniul serviciilor sociale. În urma cursurilor, peste 400 de persoane vor beneficia de instruire. Potrivit organizatorilor, vor fi realizate studii şi cercetări pentru analizarea situaţiei actuale în domeniul discriminării şi egalităţii de şanse pe piaţa muncii din România. La finalul proiectului ar putea fi elaborat un manual de incluziune socială pentru firme. „Proiectul îşi propune să aducă lucruri noi şi sustenabile în domeniul incluziunii sociale a grupurilor defavorizate“, a afirmat decanul Facultăţii de Sociologie a Universităţii Bucureşti, Marian Preda, conform Agerpres. La rândul său, rectorul instituţiei de învăţământ superior, Ioan Pânzaru, a arătat că proiectul este unul cultural de care România are nevoie pentru a evolua „din punctul de vedere al atitudinilor“. „Trebuie să schimbăm atmosfera relaţiilor dintre români“, a spus Pânzaru.