Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Promovabilitate de 78% la examenul de definitivat
Peste 5.000 de candidaţi au obţinut definitivarea şi dreptul de practică în învăţământul preuniversitar în sesiunea 2019, în urma soluţionării contestaţiilor şi centralizării rezultatelor finale, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Judeţul cu cea mai mare rată de promovare este Dâmboviţa (87,06%), în timp ce rata de promovare cea mai scăzută s-a înregistrat în judeţul Călăraşi (57,14%).
Examenul de definitivat s-a dovedit a fi şi în acest an unul dificil pentru mulți candidați. Procentul final de promovare în sesiunea 2019 după soluţionarea contestaţiilor este 77,89%, în creştere cu 2,61%, comparativ cu rezultatele iniţiale de 75,28%. Rata finală de reuşită consemnată în 2018 a fost 79,59%.
Au depus contestaţii 1.079 candidaţi, dintre aceştia 169 obţinând medii peste 8,00 în urma soluţionării şi, implicit, statutul de promovat. Din totalul de 6.485 de candidaţi cu note la proba scrisă (dintre aceştia, 128 de candidaţi au fost notaţi cu 10,00), 5.051 de candidaţi au reuşit să obţină, în final, medii mai mari sau egale cu 8,00 şi au promovat examenul.
MEN reaminteşte că, după susţinerea ultimei probe a examenului de definitivat din sesiunea 2019 - proba scrisă, dar înainte de înregistrarea/soluţionarea contestaţiilor, au fost declaraţi promovaţi 4.882 de candidaţi care au obţinut medii între 8,00 şi 10,00. Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obţină minimum media 8,00. Aceasta se calculează ca medie ponderată a notelor obţinute la toate probele de examen.
Judeţul cu cea mai mare rată de promovare este Dâmboviţa (87,06%), în timp ce rata de promovare cea mai scăzută s-a înregistrat în judeţul Călăraşi (57,14%).
În Capitală, procentul este de 85,96%.
Afişarea rezultatelor finale a avut loc luni, atât la centrele de examen, cât şi pe site-ul dedicat: definitivat.edu.ro.
La proba scrisă au putut participa candidaţii care au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine”, media aritmetică a notelor obţinute la cele două inspecţii la clasă şi la evaluarea portofoliului profesional minimum 8,00, dar note nu mai mici de 7,00 la fiecare din probele respective.
„Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant şi poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice”, se arată în comunicatul ministerului.