Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
Provocarea semestrului al doilea de școală: debirocratizarea
Pe site-ul Ministerului Educației vor fi publicate, cât de curând, mai multe modele de subiecte pentru Evaluarea Naţională în cazul elevilor care sunt acum în clasa a VII-a, a declarat ministrul de resort, Monica Anisie, pentru Digi 24. Ea a anunțat, totodată, punerea în dezbatere publică, săptămâna viitoare, a metodologiilor pentru organizarea concursurilor de inspectori generali şi directori de şcoală.
„În curând vom pune pe site-ul Ministerului Educaţiei modele de subiecte pentru Evaluarea Naţională a copiilor care sunt acum în clasa a VII-a pentru anul şcolar următor. Elevii, părinţii, profesorii au fost obişnuiţi ca de fiecare dată să se pună pe site-ul ministerului un model. Tocmai pentru că aceşti copii au învăţat după o altă programă şcolară, am solicitat Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare să realizeze mai multe modele de subiecte tocmai pentru a putea elevii să se familiarizeze cu aceste tipuri noi de subiecte şi să avem rezultate bune la Evaluarea Naţională. (...) Vom pune în curând. (...) Pregătim mai multe modele, un set de modele’’, a declarat Monica Anisie, la Digi 24.
De asemenea, la începutul celui de-al doilea semestru de școală, ministrul educației a postat pe Facebook o declarație pentru preșcolari și elevi, amintindu-le că urmează un semestru mai lung decât primul, pe timpul căruia vor trebui să se concentreze pe ce va urma, pentru unii simulări şi examene naţionale, pentru alţii olimpiade, teste şi teze. Dar, „pe lângă toate acestea, nu uitaţi să zâmbiţi şi să vă jucaţi. Este un drept al vostru!”, a transmis Anisie. Nu i-a omis nici pe profesori, care și ei au „dreptul să zâmbească, mai ales că semestrul al doilea reprezintă pentru noi, cadrele didactice, o provocare: începem debirocratizarea”. Ea a îndemnat spre o atenție mai mare „pe nevoile elevilor noştri, să le dezvoltăm competenţe, să îi aducem mai aproape de viaţă şi, nu în ultimul rând, să le formăm caractere. Să îi învăţăm să fie oameni! Starea de bine în şcoală depinde de fiecare dintre noi!”
În acest an şcolar, probele scrise/ testele de citire din cadrul evaluărilor naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a se vor desfăşura în intervalul 11-28 mai 2020. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, următoarea vacanţă, cea de primăvară, este programată între 4 şi 21 aprilie.
Ministrul educației a mai făcut un anunț, tot la Digi 24, că, săptămâna viitoare, va supune dezbaterii publice metodologiile de concurs pentru inspectori generali şi directori de şcoală, „pentru că au trecut 4 ani de când am ţinut acele concursuri” și „au expirat mandatele unora dintre ei”, astfel că a decis reluarea concursurilor. „(...) Această situaţie de provizorat în care îi ţinem pe colegii directori, inspectori sau inspectori generali nu este foarte bună, pentru că lăsăm loc politicului să se implice în educaţie. De aceea, în 2016, am organizat acele concursuri şi voi continua anul acesta să organizez concursuri”, a ținut să precizeze Monica Anisie.