Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Radu Beligan, de 70 de ani pe scenă, la 90 de ani de viaţă
Actorul Radu Beligan le-a făcut bucureştenilor confesiuni despre viaţă şi artă, într-un spectacol prezentat duminică-seară, la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), cu doar o săptămână înaintea aniversării a 90 de ani de existenţă. „Sunt vechi, domnilor, sunt vechi. S-au împlinit 70 de ani de când stau fără întrerupere pe scenă, 70 de ani care înseamnă jumătate din istoria teatrului românesc“, le-a mărturisit Beligan celor aproximativ 1.500 de spectatori, după ce directorul TNB, Ion Caramitru, l-a prezentat publicului drept un miracol al teatrului românesc.
Subliniind că un artist nu poate să convingă pe toată lumea şi că valoarea în artă se dovedeşte cu multă trudă, Radu Beligan a spus că marea lui izbândă este că şi-a păstrat până azi „starea de elev“. „Peste o săptămână împlinesc 90 de ani şi mă pregătesc să învăţ un rol“, a precizat marele actor. Într-un decor minimalist, un scaun, o masă şi un ecran pentru proiecţii, Radu Beligan a făcut mărturisiri despre arta actorului, despre viaţa sa şi oamenii care i-au influenţat destinul artistic, dar şi despre secretul longevităţii sale. „Arta actorului se învaţă prin osmoză, iar viaţa mea s-a intersectat cu personalităţi unice din teatru“, a spus actorul, amintind de personalităţi ale scenei româneşti precum Lucia Sturdza Bulandra, Elvira Godeanu, Victor Ion Popa, Sică Alexandrescu, George Vraca, Ion Iancovescu, Alexandru Giugaru, dar şi de dramaturgii Eugene Ionesco, Camil Petrescu şi Mihail Sebastian. Pentru Beligan, „singurul fel de teatru care nu se va demoda niciodată este acela care pune degetul pe rana vieţii“. Maestrul consideră că „a îmbătrâni înseamnă a arunca peste bord toate ideile preconcepute. Într-un anume sens, eşti mai bătrân când eşti tânăr şi eşti mai tânăr când eşti bătrân“. „Confesiuni despre viaţă şi artă“ este un spectacol-discurs pe care Beligan l-a mai susţinut la Bucureşti şi în luna noiembrie, în cadrul primei ediţii a Festivalului Artelor. Ulterior, maestrul scenei româneşti şi-a mai prezentat confesiunile şi în alte oraşe ale ţării, în cadrul turneului de lansare a cărţii autobiografice „Confesiuni despre viaţă şi artă“.