Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Rapsodiile de toamnă“ ale artistei Florenţa Ionescu la Muzeul „Sadoveanu“ din Copou
Muzeul Literaturii Române Iaşi organizează la Muzeul „Mihail Sadoveanu“ Iaşi (Casa cu turn din Copou), pe 8 noiembrie, începând cu ora 11:00, tradiţionala manifestare dedicată naşterii scriitorului, aflată la ediţia a XXVIII-a. Programul manifestării conţine un colocviu cu tema „Sadoveanu - pescar şi vânător“, moderat de prof. univ. Constantin Dram, o expoziţie foto-documentară „Sadoveanu - pescar şi vânător“, o expoziţie de artă plastică „Rapsodii de toamnă“, autor Florenţa Ionescu, conform celor precizate de Liviu Apetroaie, muzeograf la Muzeul „Mihail Sadoveanu“.
Din program mai fac parte un recital muzical al cantautorului Radu Ştefan, un recital al elevilor de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă“ din Iaşi, clasa prof. Neculai Mustaţă şi clasa prof. Emilia Sanda Ciobanu. La manifestare au fost invitaţi să participe scriitori şi artişti care vor aborda teme pescăreşti şi vânătoreşti atât de dragi lui Sadoveanu, printre care se numără Vlad Zbârciog şi Efim Tarpalan din Republica Moldova, Mircea Radu Iacoban, Ştefan Oprea, Eugen Munteanu, Constantin Tofan, Bujor Prelipceanu precum şi alte personalităţi culturale. Un moment deosebit al manifestărilor de azi este vernisajul expoziţiei de artă plastică al Florenţei Ionescu, expoziţie intitulată „Rapsodii de toamnă“. „Este o expoziţie cu cromatică de toamnă, în care putem remarca unele jocuri de culori specifice acestei perioade a anului“, a precizat Liviu Apetroaie, care a adăugat că predomină culori şi imagini de frunziş sau copaci desfrunziţi. Expoziţia Florenţei Ionescu, „Rapsodii de Toamnă“, este o continuare a unei tradiţii, având în vedere că artista plastică este o veche colaboratoare a muzeului, a spus Liviu Apetroaie. Mihail Sadoveanu a cumpărat casa din Copou în 1919 şi a stat aici un timp împreună George Enescu şi soţia acestuia Maruca Cantacuzino care se aflau deja în casă în momentul cumpărării acesteia de către scriitor. După câteva luni, George Enescu a părăsit Iaşul, astfel că Sadoveanu a rămas aproape douăzeci de ani în casa pe care a construit-o Mihail Kogălniceanu în 1840. La inaugurarea Muzeului „Mihail Sadoveanu“ în 1980, au fost prezenţi, altături de fiica şi soţia scriitorului, Profira şi Valeria Sadoveanu, şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei din acea vreme, IPS Teoctist, fostul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, conform celor precizate de Liviu Apetroaie, muzeograf.