Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Religia ar putea deveni materie de studiu până în clasa a XII-a
Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a declarat, vineri, la Neptun, că ideea introducerii religiei ca materie de studiu în şcoli până în clasa a XII-a nu trebuie să supere pe nimeni, pentru că nu este o idee ultimativă, ci o idee care se află în discuţie. „Nu are nimeni de ce să se supere, pentru că ideea poate suferi modificări de consecinţă, după cum vom cădea de acord, la reuniunea de la Sinaia din 22-25 august, când îi vom da forma finală a proiectului de lege“, a afirmat Cristian Adomniţei.
Ministrul educaţiei a precizat că această idee aparţine Ministerului Culturii şi Cultelor, la cererea cultelor din România, şi a fost trecută în proiectul de lege care intră în discuţia pe care ministerul o are cu sindicatele. „În 27 septembrie a.c. are loc ultima întâlnire de informare cu preşedinţii federaţiilor sindicale, unde dăm ultima formă a principiilor acestui proiect de lege, care va fi gata la 1 septembrie şi pus în discuţie publică“, a subliniat el. Întrebat cine va preda religia în şcoli, Adomniţei a refuzat să dea un răspuns, pe motiv că nu doreşte să creeze impresia că această idee este ultimativă, fiind o propunere aflată în dezbatere. Ministrul educaţiei a participat la şedinţa Consiliului Director al Asociaţiei Comunelor din România (ACR) care se desfăşoară la Neptun, prilej cu care i-a invitat pe aleşii locali să se implice mai mult în activitatea şcolilor din localităţile lor. Cristian Adomniţei le-a promis primarilor şi secretarilor de primărie că aceste legi le vor da, pe lângă puteri sporite, şi responsabilităţi mult mai mari, ceea ce presupune faptul că nu vor mai putea da vina pe Ministerul Educaţiei sau pe inspectoratele şcolare atunci când se ivesc probleme în cadrul şcolilor din localităţile respective. Adomniţei a mai anunţat că, spre sfârşitul anului, va retrage finanţarea acordată acelor primării care nu au cheltuit banii pe care i-au primit pentru reparaţii la şcoli şi grădiniţe sau pentru construirea de obiective noi, menţionând că banii respectivi vor fi daţi acelor primari care au proiecte şi au nevoie de extrafinanţare. (M.F.)