Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Repartizarea locurilor în universităţi nu este definitivă
Confruntat cu nemulţumiri şi acuze din partea marilor universităţi, cărora li s-au alocat mai puţine locuri bugetate pentru anul universitar viitor, ministrul educaţiei naţionale, Valentin Popa, a făcut un pas înapoi şi a declarat, luni seara, că repartizarea actuală a locurilor pentru studiile universitare este una preliminară, cea definitivă urmând a avea loc în toamnă, după ce vor fi distribuite locurile menţinute în rezervă.
Ministrul educaţiei naţionale, Valentin Popa, a susţinut luni seara, într-o conferinţă de presă, că repartizarea locurilor pe universităţi a fost făcută dând dovadă de transparenţă şi că nici un ministru al educaţiei nu „a dat socoteală” pentru cifra de şcolarizare.
„Am fost acuzaţi că am repartizat pe criterii politice. Nu este adevărat”, a declarat demnitarul, care a dat exemplu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, al cărei rector suspendat este chiar colegul său de guvern, instituţie căreia i s-a diminuat numărul de locuri.
Potrivit reprezentantului MEN, universităţile tradiţionale pierd 144 de locuri la licenţă din peste 17.500, 700 de locuri la masterat şi în jur de 70-80 la doctorat.
Popa a susţinut că, deşi nu au fost fundamentate niciodată cifrele de şcolarizare alocate universităţilor, MEN a respectat repartizarea efectuată în anii precedenţi în proporţie de aproximativ 90% la licenţă şi aproximativ 80% la master.
Ministrul educaţiei a spus că celor cinci universităţi din Consorţiul „Universitaria” le sunt alocate aproximativ o treime din locurile bugetate, în timp ce celorlalte 50 de universităţi de stat le sunt distribuite celelalte două treimi din locurile bugetate.
Universitatea din Bucureşti (UB) a criticat, într-o scrisoare deschisă, modul în care Ministerul Educaţiei a alocat cifrele de şcolarizare aferente anului universitar viitor pentru instituţiile de învăţământ superior membre ale Consorţiului „Universitaria” şi a anunţat că va acţiona ministerul în contencios administrativ.
„Cum ne va afecta? Simplu: numai la doctorat, reducerea va avea un impact de peste 3,6 milioane de lei, în timp ce la master şi la licenţă, suma cu care bugetul Universităţii va fi văduvit este de 5,4 milioane de lei”, spun reprezentanţii Universităţii Bucureşti în documentul citat.
Conducerea Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) s-a declarat revoltată de repartizarea locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 şi a solicitat ministrului educaţiei naţionale revizuirea acesteia, precum şi transparentizarea criteriilor de repartizare a locurilor pentru admitere. Conducerea UBB ia în considerare declanşarea unei greve japoneze, care s-ar putea transforma în grevă generală.
Prorectorul responsabil cu finanţarea UBB, Dan Lazăr, a declarat că impactul financiar al deciziei MEN, de tăiere a 277 de locuri bugetate de la toate cele trei niveluri de studiu (29 la licenţă, 200 la masterat şi 48 la doctorat), va fi de 8,2 milioane de lei.
Proteste au venit şi din partea Uniunii Studenţilor din România, a Ligii Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).
Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara, membre ale Consorţiului „Universitaria”, ar fi pierdut peste 1.000 de locuri la toate ciclurile de studii, iar acestea ar fi fost redistribuite către universităţile din Consorţiul „Academica Plus”, al cărui preşedinte a fost Valentin Popa, susţin reprezentanţii Ligii Studenţilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Ei arată că Universitatea din Bucureşti pierde 16,6% din locuri, Universitatea „Babeş-Bolyai” 12,5%, iar Universitatea „Cuza” aproape 10% din locurile la doctorat.
Zeci de studenţi şi profesori universitari au protestat, ieri, în faţa Ministerului Educaţiei față de tăierile de locuri bugetate din universităţile de tradiţie.