Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Resurse online pentru educaţia financiară
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (IȘMB) a prezentat pe pagina de Facebook mai multe resurse disponibile gratuit, online, pentru elevii interesaţi de educaţia financiară. Profesorilor şi părinţilor le este recomandat site-ul www.appe.ro, unde vor găsi foarte multe informații pentru preșcolari (https://appe.ro/educatie-fina…/dascali/invatamant-prescolar/), pot viziona împreună cu copiii „Povestea banilor” sau se pot distra intrând în diverse jocuri de rol. Elevii mai mari pot studia „Revista de educație financiară pe înţelesul tuturor”, care se găsește la link-ul: https://appe.ro/…/revista-educatie-financiara-pe-intelesul…/ sau pot parcurge materialele disponibile la link-urile: https://appe.ro/educatie-fina…/dascali/invatamant-gimnazial/ și https://appe.ro/educatie-financi…/dascali/invatamant-liceal/.
Reprezentanţii IŞMB subliniază, totodată, că elevii pot utiliza şi anumite aplicații de educație financiară online (gamification), precum „Kids – o afacere de succes”, care poate fi încărcată gratuit de pe Google Play sau APP store. De asemenea, copiii se pot inspira şi în realizarea unor pușculițe din material reciclabil, macheta unei bănci sau a unui bancomat din piese lego, pot desena fișe, bancnote, monede etc. Pe următoarele site-uri vor găsi mai multe idei în acest sens: https://appe.ro/ la exemple de buna practica https://appe.ro/educatie-fina…/dascali/invatamant-prescolar/, https://appe.ro/educatie-financi…/dascali/invatamant-primar/.
Programul de introducere a disciplinei Educație financiară în învățământul preuniversitar se desfășoară în baza Protocolului de colaborare nr. 8813, respectiv 37/2018, încheiat între Ministerul Educației și Cercetării și Asociaţia pentru Promovarea Performanţei în Educaţie.
(Oana Nistor)