Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Resursele culturale naţionale vor forma Biblioteca Digitală a României
▲ Guvernul a adoptat prin hotărâre, în ultima şedinţă, Programul naţional pentru digitizarea resurselor culturale naţionale şi crearea Bibliotecii Digitale a României, componentă a Bibliotecii Digitale Europene ▲ Digitalizarea resurselor culturale naţionale se va face pe cinci direcţii: patrimoniul scris, patrimoniul cultural mobil, patrimoniul cultural imobil, patrimoniul audiovizual şi patrimoniul arhivistic ▲
Se urmăreşte digitizarea şi stocarea resurselor culturale din patrimoniul scris, din patrimoniul cultural mobil, din cel imobil, din patrimoniul audiovizual şi din cel arhivistic. Documentele ce urmează a fi digitizate, exceptându-le pe cele de la Arhivele Naţionale, vor fi selectate pe baza unor criterii cum ar fi valoarea documentară sau prezervarea documentelor originale. De asemenea, se va avea în vedere reprezentativitatea pentru un anumit domeniu, dar se va lua în considerare şi criteriul financiar. Potrivit sursei citate, principalele obiective ale programului sunt: îmbunătăţirea, coordonarea şi eficientizarea proceselor de digitizare a resurselor culturale la nivel naţional; sporirea numărului de resurse culturale reprezentative digitizate, diversificarea şi conservarea acestora, creşterea gradului de accesibilitate a publicului utilizator de internet la resursele culturale naţionale. „În vederea realizării obiectivelor, va fi constituită o comisie pentru implementarea şi monitorizarea programului, care va fi formată din câte un reprezentat din partea Ministerului Culturii şi Cultelor, a Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi a Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei“, conform comunicatului de la Guvern. De asemenea, acestor ministere le revine sarcina de a elabora şi Ghidul operaţional al programului, care, potrivit sursei citate, va cuprinde „condiţii, modalităţi şi termene de realizare a acţiunilor şi proiectelor din cadrul programului, modul de organizare şi funcţionare a comisiei, precum şi alte detalii legate de implementarea şi monitorizarea programului“. „Pentru derularea programului, Ministerul Culturii şi Cultelor estimează un efort bugetar de circa două milioane de euro anual. Fondurile necesare în acest sens vor fi asigurate de la bugetul de stat, precum şi din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile“ - se mai precizează în comunicatul Guvernului. Până la realizarea portalului special dedicat programului, stocarea resurselor culturale digitalizate se va realiza prin extinderea portalului Cultura pe Net la www.cultura-net.ro al MCC. Comisia Europeană a anunţat, pe 11 august, că va aloca în următorii doi ani 120 de milioane de euro pentru crearea unei biblioteci europene digitale, care ar permite oamenilor să „acceseze“ patrimoniul cultural european cu ajutorul internetului, fără a mai avea nevoie să plece din ţară sau să plătească bilet de intrare la muzee. Biblioteca Digitală Europeană va cuprinde milioane de cărţi, înregistrări audio, fotografii, documente de arhivă, hărţi, tablouri, filme şi alte producţii din bibliotecile naţionale şi instituţiile culturale din cele 27 de state membre ale UE.