Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Rezultate mai bune la Evaluarea Naţională
Media generală obţinută la Evaluarea Naţională constituie unul dintre criteriile pentruadmiterea în învăţământul liceal de stat. În perioada 3 - 7 iulie, absolvenţii clasei a VIII-a vor completa fişele de înscriere, iar pe 14 iulie va avea loc prima etapă a repartizării computerizate. La Evaluarea Naţională, aproape 80% dintre elevi au obţinut note peste 5.
Admiterea în învăţământul liceal se va face şi în acest an pe baza calculului mediei ponderate între media generală la Evaluarea Naţională susţinută de elevii clasei a VIII-a (75%) şi media generală de absolvire a claselor V-VIII (25%).
Vineri, 3 iulie, în fiecare şcoală gimnazială va fi afişată lista candidaţilor la liceu, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, urmând ca începând din aceeaşi zi şi până pe 7 iulie inclusiv absolvenţii de clasa a VIII-a, asistaţi de părinţi şi de profesorii diriginţi, vor completa opţiunile în fişele de înscriere. De asemenea, în aceeaşi perioadă vor fi introduse în baza de date computerizată a informaţiilor din fişele de înscriere.
Potrivit calendarului Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, în data de 6 iulie vor fi eliberate fişele de înscriere pentru elevii care solicită să participe la admitere în alt judeţ decât cel în care îşi are domiciliul. De asemenea, între 6 şi 8 iulie va avea loc repartizarea candidaţilor pe locurile speciale pentru romi.
În data de 14 iulie se va desfăşura repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2015-2016. În data de 15 iulie vor fi afişate la licee listele cu candidaţii repartizaţi în acele unităţi de învăţământ, urmând ca între 16 iulie şi 24 iulie viitorii liceeni să depună dosarele de înscriere la şcolile la care au fost repartizaţi.
Admiterea candidaţilor pentru învăţământul seral şi pentru cel cu frecvenţă redusă se va face în zilele de 21, respectiv 22 iulie, iar repartizarea candidaţilor, în perioada 22-24 iulie.
Rata de promovare a fost de aproape 80%
Procentul notelor peste 5 obţinute la Evaluarea Naţională a fost de aproape 80%, cu 10% mai mare decât anul trecut, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Știinţifice. Numărul candidaţilor prezenţi la cele două probe, limba şi literatura română şi matematică, a fost de 158.568, iar numărul mediilor de 10 a fost de 409.
Înainte de contestaţii, cel mai bun procent s-a înregistrat la nivelul judeţului Brăila, cu 92,4%, urmat de Cluj, 91,5%, iar judeţele cu mediile cele mai mici sunt Teleorman, 67,8%, şi Giurgiu, cu 65,2%. Pe discipline, la limba română s-au obţinut note peste cinci într-o proporţie de 85,4%, iar la matematică, de 73,5%.
„Ministerul Educaţiei se va concentra asupra măsurilor care se impun îndeosebi în judeţele care au înregistrat rezultate sub media naţională”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.
Cele mai multe medii de 10 au fost obţinute de elevii din Cluj - 43, Suceava - 25 şi Argeş - 24. În Bucureşti, au fost 13 medii de 10, de remarcat fiind faptul că, în funcţie de medie, în topul liceelor din ţară, Capitala are un reprezentant abia pe locul 11, cu media 9,47 - Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”.
Şcoala cu cea mai mare medie a notelor obţinute de elevii de clasa a VIII-a la Evaluarea Naţională 2015 este Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi (9,62), urmată de CN „Gh. Vrânceanu” Bacău (9,61), CN „Emil Racoviţă” Cluj-Napoca (9,59), CN „Andrei Şaguna” Braşov (9,57) şi Colegiul Naţional Iaşi (9,52).