Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
România, celebrată prin spectacole şi expoziţii la Nîmes, în Franţa
▲ România va fi celebrată prin diverse manifestări culturale organizate de „Maison de l’Europe“ din Nîmes, Franţa, de pe 5 până pe 9 mai, când va fi marcată Ziua Europei, după ce, în anii trecuţi, s-au bucurat de evenimente similare Italia, Ungaria şi Polonia, integrate anterior în UE, potrivit publicaţiei „Midi Libre“ ▲ Asociaţia „Maison de l’Europe“, care activează la Nîmes din 1966, dedică, anual, o serie de evenimente unui stat membru al UE ▲ Astfel că, după ce, anul trecut, a fost celebrată Polonia, după Ungaria şi Italia, în 2009 a venit rândul României ▲
De pe 5 până pe 9 mai, când va fi marcată şi Ziua Europei, vor avea loc la Nîmes, dar şi în împrejurimile oraşului, diverse manifestări dedicate României, organizate de „Maison de l’Europe“, în colaborare cu „Vox Transilvanae“, o asociaţie culturală din oraşul francez. Preşedintele „Maison de l’Europe“, Jean-Pierre Boulay, a anunţat programul acestui eveniment. Astfel, cultura, turismul, meşteşugurile (pictatul icoanelor, gravurile pe sticlă, pictatul ouălor) din România vor fi prezentate într-o expoziţie la Galerie Jules-Salles, de pe 5 până pe 8 mai. În acest context, vor da reprezentaţii mai multe ansambluri folclorice. Organizarea acestui eveniment va fi realizată în colaborare cu două asociaţii franco-române din departamentul Gard, unde se află Nîmes - „Paserea“, rezultat al înfrăţirii dintre localitatea franceză Rodilhan şi un sat de lângă Oradea, şi „Le pont de lâamitié“, care reprezintă legătura dintre Salindres şi Lipova. Pe 6 mai, la Carré dâart, edificiu ce adăposteşte Muzeul de Artă Contemporană din Nîmes, Cornel Alecse, consulul general al României la Marsilia, va susţine conferinţa cu titlul „La Roumanie au carrefour des sičcles: son passé et ses perspectives européennes“ („România la răscrucea veacurilor: trecutul ei şi perspectivele sale europene“). În seara aceleiaşi zile, Teatrul „Christian Liger“ din Nîmes va găzdui o reprezentaţie a spectacolului „Hymnus“, o producţie a Teatrului „Fani Tardini“ din Galaţi, în regia lui Radu Dinulescu, care a câştigat, în 2007, premiul Coup de Coeur de la Presse la Avignon Off. Piesa, aparţinând lui Győrgy Schwadja, va fi jucată în limba franceză de trupa de teatru a Casei de Cultură din Arad. Seara de 7 mai va fi dedicată muzicii, Teatrul „Christian Liger“ găzduind concertul „La Roumanie et la France: des liens musicaux européens“ („România şi Franţa: legături muzicale europene“), care include lucrări de Enescu, Debussy, Haydn, Bartok şi Paul Constantinescu, în interpretarea soliştilor internaţionali Dana Ciocârlie, Diana Ligeti şi Nicolas Dautricourt. În ziua următoare vor avea loc spectacole folclorice în localităţile Bellegarde şi Salindres, din Gard. De Ziua Europei vor avea loc alte reprezentaţii ale ansamblurilor folclorice în Place de lâHorloge, unde vor fi amplasate standuri şi va ţine un discurs primarul oraşului Nîmes, cu un fragment din declaraţia fostului ministru francez de Externe, Robert Schumann, care, pe 9 mai 1950, a anunţat crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), devenită fundaţia pentru Uniunea Europeană.