Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
România, oaspete de onoare la Festivalul Internaţional de Carte de la Budapesta
România este invitata de onoare a Festivalului Internaţional de Carte de la Budapesta, care are loc în perioada 23-26 aprilie, printre participanţi numărându-se scriitori precum Gabriela Adameşteanu, Filip Florian şi Radu Aldulescu, potrivit site-ului oficial al evenimentului. Standul României la Festivalul Internaţional de Carte de la Budapesta se va întinde pe o suprafaţă de 100 de metri pătraţi şi va prezenta cărţi ale unor autori români, aduse de editurile membre ale Asociaţiei Editorilor Români, invitate să participe la eveniment. Participarea românească este organizată de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN), care alocă circa 350.000 de lei pentru acest eveniment, potrivit reprezentanţilor instituţiei. Institutul Cultural Român (ICR) de la Budapesta prezintă, la rândul lui, o serie de evenimente şi susţine participarea unora dintre scriitori, conform Mediafax.
Festivalul se deschide azi, de la ora 15:00, de preşedintele parlamentului maghiar, Katalin Szili, ministrul român al Culturii, Theodor Paleologu, şi vicepreşedintele ICR, Mircea Mihăieş. Ceremonia de deschidere va fi urmată de un concert susţinut de violoncelista Laura Buruiană. Printre scriitorii participanţi la festival sunt Traian Ştef, Varujan Vosganian, Denisa Comănescu, Vasile Dan, Ioan Moldovan şi Adela Greceanu, care semnează o antologie de versuri publicată de editura maghiară AB ART Kiadó, ce va fi prezentată pe 24 aprilie. În aceeaşi zi, de la ora 18.00, va avea loc un concert susţinut de Marius Vernescu Jazz Band. Îşi vor prezenta cărţile sau vor discuta cu publicul scriitorii Filip Florian, Radu Aldulescu, Mircea Dinescu, Gabriela Adameşteanu, Florina Iliş, Ruxandra Cesereanu, Lucian Dan Teodorovici, Bogdan Suceavă şi Anamaria Pop. Participarea românească la festival include şi numărul special „Caleidoscop românesc“ al revistei „Lettre Internationale“, ediţia în limba maghiară, apărut cu sprijinul ICR, prin programul Publishing Romania, premiera filmului „Călătoria lui Gruber“, de Radu Gabrea, expoziţii, recitaluri etc.