Una dintre provocările permanente ale preotului, înclinat spre „arta oratoriei”, este cea de a nu repeta, de la o predică la alta, aceleași idei și teme care ar putea plictisi auditoriul, deja familiarizat cu
România, participantă la studiile IEA
Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (FPSE) de la Universitatea Bucureşti a devenit reprezentantul oficial al României în cadrul International Association for the Evaluation of Educational Achievement (IEA), instituţia de învăţământ superior putând realiza, astfel, renumitele studii TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) şi PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study) și în țara noastră. IEA a fost fondată în 1958 şi desfăşoară studii comparative transnaţionale, ale căror rezultate devin adesea fundamentul noilor politici şi reforme educaţionale pentru ţările participante.
Cele mai importante proiecte, aflate în derulare, sunt urmare a studiilor TIMSS şi PIRLS, desfăşurate în peste 60 ţări. TIMSS are loc o dată la patru ani, încă din 1995, şi analizează comparativ competenţele de matematică şi fizică în rândul elevilor de clasa a IV-a şi clasa a VIII-a. Studiul PIRLS este o evaluare comparativă a gradului de alfabetizare şi se realizează o dată la cinci ani, încă din anul 2001.
România a participat, în trecut, la un număr de studii IEA prin implicarea specialiştilor din cadrul Institutului de Ştiinţele Educaţiei. Ediţiile viitoare vor avea loc în 2018 şi 2019 şi vor fi coordonate de Universitatea din Bucureşti.
Ambele studii colectează date pe baza cărora ţările implicate îşi pot ajusta politicile educaţionale.