Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
România se pregăteşte pentru trecerea la televiziunea digitală
Strategia privind trecerea la televiziunea digitală prevede că procesul ar fi trebuit să înceapă până la 31 decembrie 2009, prin acordarea a două multiplexuri pe care vor fi retransmise posturile publice cu acoperire naţională, precum şi televiziunile private cu acoperire şi indici de audienţe semnificativi. Procesul de trecere de la televiziunea analogică la cea digitală trebuie să fie definitivat până la 1 ianuarie 2012, în conformitate cu obligaţiile pe care România şi le-a asumat faţă de Uniunea Europeană.
Primele două multiplexuri destinate trecerii la televiziunea digitală se vor acorda prin licitaţii separate, în termen de şase luni de la adoptarea unei hotărâri de Guvern, actul normativ urmând să fie aprobat în următoarele 14 zile, a anunţat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu. „Cele două multiplexuri vor fi acordate prin licitaţii separate. Actul normativ va stabili cuantumul taxei de licenţă, calendarul licitaţiilor şi al procesului de implementare. Sperăm că discutarea hotărârii de Guvern va avea loc în cursul acestei săptămâni, cel mai târziu până la finele săptămânii viitoare“, a spus Marinescu, prezent la International Broadband Communications Conference, conform Mediafax. Preşedintele Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a mai spus că se lucrează la caietele de sarcini pentru organizarea selecţiei pentru acordarea primelor două multiplexuri. Acoperire mai mare prin televiziunea digitală Un multiplex digital terestru este un grup de programe şi servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrică terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard, având acoperire naţională ori regională, prin folosirea unuia sau mai multor canale/frecvenţe radioelectrice. Strategia privind trecerea la televiziunea digitală prevede că procesul ar fi trebuit să înceapă până la 31 decembrie 2009, prin acordarea a două multiplexuri pe care vor fi retransmise posturile publice cu acoperire naţională, precum şi televiziunile private cu acoperire şi indici de audienţe semnificativi. Tranziţia la televiziunea digitală a fost însă întârziată din cauza Senatului, care a amânat din iunie până în octombrie aprobarea modificărilor Legii 504/2002 privind audiovizualul. Strategia mai prevede faptul că alte patru multiplexuri digitale se vor acorda până cel târziu la data de 1 iulie 2010, cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune după data de 1 ianuarie 2012. Prin cele două multiplexuri ar urma să fie transmise programele operatorilor cu licenţă naţională terestră TVR 1, TVR 2, Antena 1, Prima TV, Realitatea TV, Pro TV şi Naţional TV. Procesul de trecere de la televiziunea analogică la cea digitală trebuie să fie definitivat până la 1 ianuarie 2012, în conformitate cu obligaţiile pe care România şi le-a asumat faţă de Uniunea Europeană.