Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Romanul psihologic, la prima probă scrisă a bacalaureatului
Vineri, 26 iunie, candidaţii la bacalaureat au susţinut testul scris la Limba şi literatura română. Au avut de rezolvat cerinţe legate de trei strofe din poezia „Înfrigurare“ a lui Lucian Blaga, un text argumentativ pe marginea operei „Mara“ a lui Ioan Slavici şi un eseu despre romanul psihologic. La primul subiect, absolvenţii de liceu au avut de rezolvat cerinţe legate de lexic, din trei strofe ale poeziei „Înfrigurare“, de Lucian Blaga. La al doilea subiect, candidaţii au trebuit să realizeze un text argumentativ despre iubire, de 15-20 de rânduri despre iubire, pornind de la o afirmaţie din opera „Mara“ a lui Ioan Slavici. La ultimul subiect, candidaţilor la examenul de bacalaureat li s-a cerut să realizeze un eseu de două-trei pagini în care să prezinte tema şi viziunea despre lume reflectate în romanul psihologic interbelic. „A fost bine, sper să iau zece. Subiectul trei a fost mai greu, întrucât ni s-a cerut să facem un eseu şi am avut mai mult de scris“, a spus absolventa de liceu Daniela Lupşan, conform Agerpres.
Extragerea variantelor de itemi, în vederea stabilirii variantei finale de subiect pentru probele scrise a examenului de bacalaureat, nu are caracter public, a precizat Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI).