Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
S-a deschis Universitatea Populară de la Vălenii de Munte
Univesitatea Populară „Nicolae Iorga“ de la Vălenii de Munte, ale cărei cursuri au fost deschise duminică, a intrat în cel de-al doilea secol de existenţă, aniversând 101 ani de la primele cursuri, deschise în anul 1908 de fondatorul său, istoricul Nicolae Iorga, conform Agerpres. La deschiderea festivă au participat istorici, politicieni, critici literari şi oameni de cultură, care au evocat viaţa şi opera marelui istoric, care a locuit în ultima parte a vieţii la Vălenii de Munte.
Universitatea populară „Nicolae Iorga“ s-a dovedit a fi cea mai longevivă manifestare culturală românească, organizată în prezent de Academia Română, a spus primarul localităţii, Mircea Niţu. În acest an, Academia Română alături de Administraţia judeţeană şi locală şi-au propus să ofere publicului un eveniment atractiv, la care participă invitaţi importanţi din viaţa politică şi culturală, care vor dezbate, timp de cinci zile, subiecte de actualitate. În programul de azi sunt anunţaţi, la Văleni, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, şi academicianul Răzvan Theodorescu, care vor susţine prelegerile „România şi marile provocări ale noului mileniu“ şi „Sub semnul lui Iorga: şcoala românească de studii asupra Renaşterii“. Cei doi invitaţi vor participa şi la masa rotundă cu tema „Problemele globale ale umanităţii: sănătate, mediu resurse, demografie“, alături de academicienii Mircea Maliţa şi Constantin Bălăceau-Stolnici. Mâine va fi vernisată expoziţia de fotografie a lui Paul Andrei Iordache şi vor avea loc mese rotunde la care şi-au anunţat participarea senatorii Dan Radu Ruşanu şi Varujan Vosganian. Joi este programată conferinţa „Rolul culturii în edificarea noii arhitecturi culturale europene“, prezentată de criticul literar Alex Ştefănescu, şi masa rotundă cu tema „Promovarea imaginii României prin cultură“, la care participă academicienii Eugen Simion, Augustin Buzura şi Nicolae Breban. Pe parcursul desfăşurării cursurilor, participanţii vor mai face vizite la Parcul Industrial Vălenii de Munte şi la Salina Slănic.