Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Salariile profesorilor cresc cu 5% de la 1 august
Primele corecţii salariale în Educaţie vor intra în vigoare la 1 august 2016, a anunțat ministrul muncii, Dragoş Pîslaru, după reuniunea de luni a Consiliului Naţional Tripartit. Aceste creşteri vor însemna, în medie, 5% în plus la salariile actuale. Pe de altă parte, bonusul de performanţă în educaţie va fi luat în calcul de la 1 ianuarie 2018.
Primele corecţii salariale în sectorul educaţional vor fi operate de la 1 august 2016, iar a doua tranşă de creşteri ar urma să vină în luna decembrie 2017, a declarat ministrul muncii, Dragoş Pîslaru, după reuniunea Consiliului Naţional Tripartit, desfășurat la începutul acestei săptămâni. „De la 1 august intră în vigoare toate corecţiile disfuncţionalităţilor în ceea ce priveşte încadrarea de vechime şi salarii. La Educaţie, am definit grila integral, în mod similar cu cea de la Sănătate, iar 50% din aceste creşteri vor fi aplicate din august, iar restul, din decembrie 2017. Creşterile se referă la corecţiile salariale pentru cei aflaţi la baza piramidei”, a precizat Dragoş Pîslaru, citat de Mediafax. Acesta a explicat, totodată, că de la 1 ianuarie 2018 va fi luat în calcul şi bonusul de performanţă pentru educaţie, similar cu domeniul Sănătăţii. „Principala nemulţumire a colegilor din Educaţie nu e legată de fondul problemei. Ce am zis că facem, acest lucru am făcut, problema lor e legată de termen, aşa cum e la Sănătate. Am explicat motivele pentru care nu se poate acest lucru. Nu discutăm de creşteri procentuale. În sectorul Educaţie este vorba de eliminarea unei legi speciale şi înlocuirea acesteia cu un sistem, care să facă un pas înainte spre legea salarizării unitare. Cred că acest lucru, împreună cu punerea accentului pe debutanţi, pe cei cu cele mai mici salarii, reprezintă punctul-cheie”, susține ministrul. Pîslaru a anunțat că ordonanţa privind salarizările va fi prezentată în şedinţa de Guvern de astăzi, 8 iunie.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hănescu, a admis faptul că, de la 1 august, cadrele didactice vor primi o majorare de 5% la salariile actuale, însă a menționat că sindicaliştii din sector au respins acest proiect, deoarece termenul de aplicare a celei de-a doua corecţii este mult prea îndepărtat. „Confederaţia Sindicatelor Democratice din România a respins acest proiect de ordonanţă, având în vedere faptul că termenul de aplicare a celei de-a doua corecţii este mult prea îndepărtat, adică 1 decembrie 2017. Ceea ce am cerut şi miercurea trecută (n.r., 1 iunie), în stradă, a fost ca a doua corecţie să se aplice de la 1 ianuarie 2017. Noi, liderii, am organizat acel marş, acum oamenii decid ce se va întâmpla. Sunt examene naţionale, examene de clasa a VIII-a şi bacalaureat, oamenii decid dacă merg sau nu la examene”, a subliniat Hănescu. În aceste zile, în şcolile din ţară, se întocmesc liste cu cadrele didactice care sunt de acord cu boicotarea examenelor naţionale şi în funcţie de numărul acestora se va lua o decizie. De cealaltă parte, ministrul muncii a anunţat că nu au putut fi rezolvate toate cerinţele sindicatelor din Educaţie pentru că „s-ar depăşi limitele fiscal-bugetare prevăzute”. De altfel, impactul bugetar al corecţiilor financiare, pe care le va aduce ordonanţa privind salarizarea bugetarilor, va fi mai mare decât s-a prevăzut iniţial, fără a afecta însă stabilitatea fiscal-bugetară.