Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Salină mobilă“ pentru tratarea problemelor respiratorii, la Salonul de Inventică
Inventatori din toată Europa au adus la Cluj peste 500 de proiecte la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii - Pro Invent, ediţia 2010. Expozanţii provin din ţări precum Germania, Rusia, Ucraina, Ungaria, Italia, atât târgul, cât şi salonul de inventică fiind organizate de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, împreună cu Camera de comerţ şi Industrie Cluj.
Salonul internaţional al Cercetării se desfăşoară între 16 şi 19 martie la centrul expoziţional Expo Transilvania, alături de Târgul Internaţional Tehnic, la care 44 de firme îşi expun aparatele şi utilajele pe care le comercializează. "Pro Invent" adună anul acesta sub acelaşi acoperiş invenţii ale profesorilor şi studenţilor, precum şi obiecte sau produse din toate domeniile. Vizitatorii pot găsi aici de la lunete tactice pentru luptători şi roboţei pentru aplicaţii militare care cercetează câmpurile minate, aparatură pentru prelucrarea metalelor preţioase, până la medicamente şi cosmetice făcute pe bază de ţesut de insecte sau "salină mobilă" pentru tratarea celor cu probleme respiratorii, un cub din material plastic în care este montat un dispozitiv care emană vapori de sare. Unul dintre cercetătorii prezenţi a folosit chiar pe pielea lui invenţia pe care a produs-o. Adrian Niculescu şi-a cumpărat o Dacie căreia i-a schimbat amortizoarele cu cele inventate de el şi a călătorit 14.000 de kilometri prin Europa, pe la congresele ştiinţifice care se organizează pe continent. "Amortizorul pe care l-am inventat este simplu şi mai eficient pentru că se adaptează la gradul de încărcare al maşinii. Supapele sunt montate în lateralul pistonului şi, cu cât greutatea este mai mare, cu atât pistonul coboară mai greu", a explicat cercetătorul, care încearcă acum să-şi valorifice invenţia prin colaborarea cu o firmă producătoare de maşini sau chiar de avioane, conform Agerpres. Ioan Vuşcan, profesor la Universitatea Tehnică, a venit la Salon cu invenţia sa - motorul hidraulic liniar-oscilant. Acesta poate fi folosit la construirea roboţilor care necesită mişcări complexe, conform Agerpres. Utilajele vor avea astfel o mai mare precizie şi vor avea nevoie de doar un singur motor, faţă de cele care acum folosesc două motoare - unul pentru mişcările liniare şi altul pentru cele rotative. Expozanţii provin din ţări precum Germania, Rusia, Ucraina, Ungaria, Italia, atât târgul, cât şi salonul de inventică fiind organizate de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, împreună cu Camera de comerţ şi Industrie Cluj. Târgul de anul trecut a fost vizitat de 5.600 de specialişti în domeniu. Statisticile realizate de organizatori au mai relevat şi că 45% dintre vizitatori au venit pentru contacte de afaceri şi achiziţionare de exponate, în timp ce restul, de 52%, au venit în prospectarea pieţei şi pentru a se informa asupra noutăţilor din domeniu.