Preot, scriitor, doctor în teologie, profesor universitar în New York, părintele Theodor Damian este în același timp și un important promotor literar pentru românii din diasporă, reușind ca prin revista Lumină
Salon de carte, presă şi muzică la MNIR
Cea de-a XV-a ediţie, aniversară, a Salonului de Carte, Presă şi Muzică Bucureşti s-a deschis la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).
„Ne dorim ca această ediţie să fie mai spectaculoasă, motiv pentru care am realizat o selecţie mai riguroasă a editurilor, alegându-le în special pe acelea care au într-adevăr ceva de spus“, a spus Marina Marinescu, directorul Salonului, conform Agerpres. Desfăşurată între 3-7 martie, în organizarea firmei Amplus International Ltd., tradiţionala manifestare a primăverii bucureştene reuneşte anul acesta peste 100 de firme participante: edituri, importatori şi distribuitori de carte, fundaţii, societăţi şi institute culturale, instituţii de învăţământ superior, unităţi muzeale, reprezentanţi mass-media scrisă şi audio. „Oamenii ne urmează, iar de anul trecut am început să ieşim în afara Bucureştiului, unde sunt cereri şi piaţa cărţii este mai puţin dezvoltată, precum Brăila, Ploieşti sau Sinaia“, a spus directorul Salonului, menţionând că, în acest an, un Salon de Carte, Presă şi Muzică va fi găzduit şi de Focşani. Potrivit organizatorilor, şi la această ediţie accesul cititorilor va fi liber, editurile promiţând o diversitate a registrului tematic al cărţilor expuse şi preţuri promoţionale, argumente decisive pentru iubitorii de carte beletristică, ştiinţifică, tehnică, academică, didactică, universitară, economică, enciclopedică, critică, memorialistică, carte pentru copii ori pentru lucrările muzicale, CD-uri şi DVD-uri. Ca în fiecare an, Departamentul de Relaţii Interetnice al Guvernului va reuni, în standul Interculturalităţii Etnice, o adevărată panoramă a minorităţilor din România, care îşi vor prezenta specificul naţional prin intermediul unor cărţi, pliante, afişe, costume, a artei, a tradiţiilor şi obiceiurilor specifice. „Cu atât mai mult, în acest an, declarat de UNESCO «Anul apropierii între culturi», am invitat peste 90% dintre etniile din România“, a spus Mariana Marinescu. Salonul propune o serie de evenimente speciale, de la tradiţionalele lansări de carte, la mese rotunde, dezbateri, recitaluri de poezie, muzică, dansuri, acţiuni omagiale, simpozioane etc.