Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Salon Internaţional de Artă Naivă la Bucureşti
Cea de-a X-a ediţie a Salonului Internaţional de Artă Naivă a fost deschisă, joi, în Pavilionul 14 al complexului Romexpo, reunind în cadrul expoziţiei din acest an lucrări semnate de artişti din 12 ţări. Între 3 şi 6 decembrie, Salonul va fi deschis la Romexpo, iar în perioada 10-21 decembrie la Muzeul „Mihai Eminescu“ din Iaşi.
Expoziţia organizată în cadrul acestui eveniment se constituie într-o panoramă a artei naive româneşti în context european şi mondial şi reprezintă un prilej de promovare a artei naive contemporane, precum şi a artiştilor naivi români şi străini. Au expus creatori din Argentina, Belgia, Bulgaria, Burkina Faso, Brazilia, Franţa, Haiti, Polonia, Serbia, Suedia, SUA şi România. Artiştii autohtoni ale căror creaţii sunt prezentate în ediţia din acest an a Salonului sunt: Costel Bogatu, Ana Bota, Camelia Ciobanu, Gheorghe şi Lucica Ciobanu, Mihai Dascălu, Doina Mariţa şi Gustav Ioan Hlinka, Paula Iacob, Costel Iftinchi, Maricela Istrate, Ioan Maric, Mariana Mihuţ, Teodor Moraru, Costică Onuţa, Emil Pavelescu, Catinca Popescu, Vasile Popovici, Calistrat Robu, Valeria Tofan, Mihai Vintilă, Constantina Voicu şi alţii. Odată cu deschiderea evenimentului au fost acordate şi tradiţionalele Premii ale Salonului, împărţite pe două secţiuni: pictură naivă şi sculptură naivă. La categoria pictură naivă, Premiul I, în valoare de 1.000 de euro, a fost câştigat de Paula Iacob din Vaslui. Premiul al II-lea i-a revenit lui Mihai Dascălu din Oradea şi Marthei Kolodyiej din Franţa, iar al treilea lui Mihai Vintilă din Reşiţa, Calistrat Robu din Iaşi. Vasile Popovici din Reşiţa a primit Menţiune, iar Beto din Brazilia, Constantin Onuţă din Vaslui, Ioan Măric din Bacău şi Adam Mezin din Serbia au primit Premiul special al juriului. La secţiunea sculptură naivă, Gavril Nichitean din Bucureşti şi Gheorghe Durac din Iaşi au primit Premiul special al juriului, iar Nicolae Şerban din Maramureş, Premiul pentru păstrarea tradiţiei în sculptura naivă contemporană. Juriul ediţiei din acest an a fost format din Petru Cosmin Paulescu (preşedinte) - şeful Catedrei Artă murală - Universitatea Naţională de Artă Bucureşti, Viorica Slădescu - şeful Catedrei Textile din cadrul Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, criticul de artă Ion Parhon şi Adrian Ardeleanu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi. Valoarea totală a premiilor acordate anul acesta este de 4.600 de euro. Salonul Internaţional de Artă Naivă este organizat de Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, cu sprijinul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Muzeul „Mihai Eminescu“ din Iaşi, conform Agerpres.