Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Sancţiuni pentru dascălii care pedepsesc minorii
Proiectul de act normativ propus de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), în completarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, propune introducerea de sancţiuni pentru cadrele didactice care aplică pedepse corporale elevilor. Dascălii ar putea fi amendaţi în baza legii cu sume până în 2.500 de lei.
Cadrele didactice care aplică tratamente degradante minorului ar putea fi amendate cu sume până în 2.500 de lei, iar în cazul părinţilor sancţiunea poate ajunge până la 1.000 de lei, măsura fiind prevăzută în proiectul de lege privind modificarea Legii 272/2004. În nota de fundamentare care însoţeşte documentul se precizează că sunt introduse, în acelaşi timp, sancţiuni pentru părinţi, cadre didactice sau autorităţi ale administraţiei publice locale, în situaţiile în care aceştia nu îşi îndeplinesc în mod corespunzător atribuţiile sau responsabilităţile ce le revin în ceea ce priveşte asigurarea creşterii şi îngrijirii adecvate a copiilor sau luarea măsurilor de protecţie specială necesare. "La cadrele didactice nu o să mergem noi să constatăm contravenţia, ci Ministerul Educaţiei. Sancţiunile aferente specialiştilor care lucrează în domeniu vor fi constatate de Inspecţia Socială. Sancţiunile privind neasumarea şi neimplicarea în finanţarea sistemului de protecţie socială propunem să fie constatate şi aplicate de către Ministerul de Finanţe", a explicat Elena Tudor, directorul general al Direcţiei pentru Protecţia Copilui din MMFPS. Cuantumurile amenzilor vor fi stabilite în funcţie de "greutatea" fiecărei atribuţii şi, potrivit reprezentantului MMFPS, ţin cont şi de contextul economic actual. "La cadrele didactice, sancţiunea maximă poate fi până la 2.500 de lei. Este limita maximă şi nu ne dorim să ajungem la situaţia în care ei nu respectă obligaţia de a nu folosi pedepsele corporale şi tratamentele umilitoare în şcoli. Nu vrem să aplicăm sancţiunile, dar măsuri pre-ventive trebuie să existe. Nimeni nu obligă niciun profesionist, fie că este asistent social, medic, cadru medical sau funcţionar public care lucrează într-o instituţie publică şi intră în contact cu copilul, să se poarte urât", a mai spus reprezentantul Ministerului Muncii. Părinţii pot fi sancţionaţi în cazul în care îşi trimit copiii la cerşit, iar în cazul serviciilor publice de asistenţă socială sancţiunile pot fi propuse pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, iar la direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, în cazul neîndeplinirii atribuţiei referitoare la verificarea şi soluţionarea sesizărilor privind cazurile de abuz, neglijare, exploatare şi orice alte forme de violenţă asupra copilului. De asemenea, proiectul de modificare a legii mai vizează reducerea numărului de copii instituţionalizaţi prin asigurarea de servicii de zi celor aflaţi în risc de separare de familie, urmând ca printr-un proiect finanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) să fie dezvoltate 200 de servicii de zi pentru astfel de copii. Legea va intra în vigoare după publicarea în "Monitorul Oficial".