Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Săptămâna europeană a sportului
Ediţia a doua a Săptămânii Europene a Sportului (SES) se desfăşoară în perioada 10-17 septembrie, în toate ţările membre ale Uniunii Europene. Ca şi în 2015, la ediţia iniţială, coordonator naţional pentru România este Federaţia Română Sportul pentru Toţi, care organizează, în teritoriu, acţiuni prin asociaţiile sale judeţene, dar şi în colaborare cu direcţiile judeţene pentru tineret şi sport. În comunităţile locale se vor organiza, potrivit unui comunicat citat de Agerpres, competiţii la nivel comunitar la tenis, tir cu arcul, Mountain Bike, fitness-aerobic, volei, handbal, atletism, drumeţie, ciclism, cros, înot, fotbal şi şah, dar şi la alte discipline sau sporturi de bază, la iniţiativa locală, ideea principală a SES fiind chiar descentralizarea, implicarea comunităţii.
Aşadar, în 10 judeţe (Alba, Botoşani, Cluj, Dolj, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Sălaj, Satu Mare, Sibiu) au fost perfectate colaborări între asociaţiile judeţene „Sportul pentru toţi” şi direcţiile judeţene pentru tineret şi sport, în alte 12 judeţe (Argeş, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Constanţa, Harghita, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Suceava, Vâlcea, Vaslui, Dâmboviţa) organizarea va fi asigurată de AJSPT, în vreme ce în Arad, Bacău, Galaţi, Gorj, Olt, Vaslui, Dâmboviţa vor fi implicate cu precădere DJTS, potrivit Agerpres.
Cifrele unor sondaje efectuate recent duc la concluzia că suntem în stadiul de ţară subdezvoltată sportiv: 31% din copii nu au practicat nici un sport, în ultimele 12 luni, iar 32% din bărbaţi şi 46% din femei nu au făcut nici un fel de mişcare, în ultimul an. Spre comparaţie, în Europa, „inactivii” nu depăşesc 20%, în timp ce, potrivit ultimelor date statistice, 59% din locuitorii Vechiului Continent practică exerciţiul fizic şi sportul. Această situaţie, concluzionează analiştii rezultatelor sondajului, explică şi regresul accentuat al sportului de performanţă din ţara noastră, evidențiat mai ales în ultimul timp.