Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Scăderea demografică obligă la reformarea sistemului de educaţie
▲ Numărul absolvenţilor de liceu scade vertiginos, în 2008 vor fi cu 30.000 mai puţini faţă de 2007 ▲ Multe şcoli se închid, profesorii rămân fără catedre, iar în anii următori vor ajunge tot mai puţini studenţi în universităţile din România ▲ Universităţile vor fi nevoite să renunţe la specializările care nu sunt căutate pe piaţa muncii şi să deschidă altele noi ▲ Domeniul construcţiilor este cel mai afectat de lipsa calificaţilor, aici fiind un deficit de 150.000 de muncitori ▲ Alte sectoare afectate sunt construcţiile de maşini, industria textilă, alimentară etc. ▲ Universităţile trebuie să îşi pregătească din timp o strategie privind oferta educaţională şi să se concentreze pe programe de formare continuă a adulţilor ▲
Declinul demografic va afecta universităţile şi piaţa muncii, susţine Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA). Scăderea va afecta sistemul de educaţie universitar şi piaţa muncii în anii următori, pentru că numărul absolvenţilor de liceu scade vertiginos de la an la an. Astfel, în anul 2008, vor fi cu aproape 30.000 mai puţini decât în 2007, iar până în 2010 se vor pierde 120.000 de tineri care puteau să ocupe locurile de muncă sau băncile universităţilor. Ministerul Educaţiei a prevăzut ca în anul universitar 2007/2008 să scadă cu 8% numărul de locuri alocate universităţilor, de la 62.000 la 57.000, în condiţiile în care se estimează că numărul de absolvenţi de liceu va scădea cu 15%. „Efectele care se văd acum la nivel preuniversitar - închiderea multor şcoli, în special din zonele rurale, disponibilizarea cadrelor didactice - se vor translata începând de anul viitor în învăţământul universitar: odată cu scăderea numărului de studenţi, unele universităţi vor trebui să închidă secţii sau să îşi reformeze sistemul“, după cum susţine Fondul ONU pentru populaţie. În domeniul construcţiilor este nevoie de 150.000 de muncitori pentru a acoperi cererea de forţă de muncă, conform Institutului Naţional de Statistică - pe fondul migraţiei externe ridicate. Alte sectoare industriale afectate de lipsa forţei de muncă calificate sunt construcţiile de maşini, industria textilă, alimentară, a lemnului şi cea a mobilei. Una dintre soluţiile propuse de Fondul ONU pentru Populaţie este aceea că universităţile trebuie să îşi pregătească din timp o strategie prin care să îşi rafineze oferta educaţională şi să se concentreze pe programe de formare continuă a adulţilor. Educaţia de-a lungul vieţii va fi o piaţă în sine pe măsura ce piaţa muncii va deveni din ce în ce mai specializată. În privinţa cererii crescânde de pe piaţa forţei de muncă, România are nevoie de măsuri care să prevadă reglementarea imigrării, încercând să atragă muncitori din ţări cu profil cultural apropiat, calificarea şi recalificarea forţei de muncă disponibile, în special a femeilor din mediul rural unde, după cum arată Fondul ONU pentru Populaţie, 25% din populaţia feminină este neocupată. O altă măsură propusă este şi încurajarea pensionarilor să lucreze în regim parţial. (Oana R.)