Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a dat publicităţii rezultatele PISA 2022 la capitolul „Strategii de învățare și atitudini pentru viață”. Acest volum, transmite organizaţia, ana
„Şcoala de nota 10“, în judeţul Alba
Elevii din grădiniţele, şcolile şi liceele din judeţul Alba vor concura în cadrul unei competiţii ce promovează civismul, voluntariatul şi calitatea în educaţie. Proiectul "Şcoala de nota 10", cu un buget total de 200 mii de lei, implementat de CJ şi IŞJ Alba, reprezintă o premieră la nivel naţional.
În premieră naţională, Consiliul Judeţean Alba, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, au demarat proiectul educaţional "Şcoala de nota 10", destinat implementării calităţii în educaţie. Proiectul "Şcoala de nota 10", care dispune de un buget total alocat de CJ în valoare de 200.000 de lei, implică toate unităţile de învăţământ din Alba, de la grădiniţe, până la licee, şi se va derula sub forma unei competiţii ce promovează civismul, voluntariatul şi calitatea în educaţie. "Fiecare unitate de învăţământ va fi evaluată în baza unei fişe complexe ce cuprinde date despre cadre didactice şi elevi, dar şi despre managementul de la nivelul respectivei unităţi", a spus, într-o conferinţă de presă, inspectorul şcolar general, Cornel Sandu. Competiţia este structurată pe trei nivele, respectiv preşcolar, clasele I-VIII şi clasele IX-XII, iar criteriile generale avute în vedere se referă la procentajul de cuprindere în grupa pregătitoare a preşcolarilor, rezultatele obţinute la examenele naţionale, olimpiadele şcolare şi alte concursuri asimilabile, precum şi la concursurile educative, implicarea în proiecte descentralizate şi cu finanţare europeană, rezultatele obţinute la concursurile iniţiate şi organizate de CJ Alba în parteneriat cu ISJ şi distincţiile sau diplomele obţinute de şcoli sau cadre didactice pentru performanţă în educaţie. "Nu vor fi luate în considerare concursurile şcolare la care se solicită taxă de participare, la niciuna dintre categorii", anunţă conducerea IŞJ Alba. "La finalul proiectului, atât noi, cât şi părinţii şi elevii vom şti exact ce nivel are fiecare şcoală, care sunt şcolile cele mai bune, dar şi cele care trebuie ajutate pentru a oferi educaţie de calitate", a declarat Ion Dumitrel, preşedintele CJ. Ca urmare a implementării proiectului, în iunie 2012, Alba va dispune de o hartă a calităţii în educaţie, iar fiecare unitate de învăţământ va dispune de un portofoliu în care vor fi cuprinse toate datele evaluate, ce vor putea fi consultate şi pe un site dedicat proiectului. De asemenea, vor fi acordate premii substanţiale, care vor putea ajunge pentru locul I şi până la 30.000 de lei, menite să recompenseze calitatea în educaţie, acestea fiind structurate pe trei mari categorii: unităţi de învăţământ, cadre didactice şi elevi.