Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Şcoala e deschisă în vacanţă pentru pasionaţii de calculatoare
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) şi Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI) au anunţat astăzi, stabilirea unui parteneriat în vederea implementării programului „e-VACANŢĂ!“ la nivel naţional.
Acesta se va derula în şcolile I-VIII dotate cu infrastructură IT&C care doresc să le ofere copiilor alternativa unei vacanţe instructive, creative şi interactive. Parteneriatul a fost semnat pe baza rezultatelor remacabile înregistrate anul trecut, la prima ediţie a programului „e-VACANŢĂ!“, organizată în 17 şcoli-pilot din proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere, implementat de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei. „Succesul înregistrat de prima ediţie a programului «e-VACANŢĂ!» a demonstrat interesul elevilor şi al cadrelor didactice de a avea acces la tehnologie chiar şi pe timpul vacanţei şi ne-a mobilizat în vederea stabilirii unui parteneriat cu Ministerul Educaţiei, în vederea extinderii programului în toate şcolile cu opt clase unde există infrastructură IT&C“, a declarat Balint Porcsalmi, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei. Programul „e-VACANŢĂ!“ este o iniţiativă educaţională cu caracter voluntar, care îşi propune implicarea şcolilor cu clasele I-VIII în implementarea unor activităţi bazate pe mijloace moderne de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, precum şi stimularea creativităţii copiilor şi asigurarea unui cadru de comunicare interactivă cu ajutorul infrastucturii IT&C. La prima ediţie a programului au participat a nu mai puţin de 2.100 de copii şi 100 de profesori din 17 şcoli din mediul rural şi mic urban. La nivel naţional, programul desfăşoară şase activităţi opţionale şi va fi monitorizat şi evaluat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Reprezentanţii şcolilor care vor realiza la un nivel înalt de performanţă toate cele 6 activităţi propuse în cadrul proiectului vor face parte din Grupul de Lucru pentru promovarea Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor în Educaţie. Grupul va funcţiona ca o comunitate de expertiză cu rol consultativ în implementarea politicilor educaţionale privind integrarea instrumentelor IT&C în procesul educaţional, începând cu anul şcolar 2007-2008. Programul se va desfăşura la nivelul fiecărei şcoli, va fi coordonat de către directorul unităţii şcolare şi monitorizat şi evaluat de specialişti din Unitatea de Management al Proiectului din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei. (O.R.)