Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Şcoala începe în şantier, cu disconfort pentru elevi şi părinţi
Şcoala trebuie să înceapă în condiţii bune în Bucureşti, a spus inspectorul şcolar general, Mihaela Florescu, la Şedinţa Colegiului Prefectural al Capitalei. „În ceea ce priveşte problemele pe care le avem, este o provocare pentru absolut toată lumea programul de reabilitare... Există proiecte pentru construcţia de noi grădiniţe, de extinderi de grădiniţe“, a spus Florescu, conform Agerpres. Aceasta consideră că reabilitarea şcolilor prin programul BEI va implica disconfort pentru părinţi şi elevi, dar şi-a exprimat convingerea că aceştia vor înţelege că astfel vor avea şcoli reabilitate, moderne.
Inspectorul şcolar general a precizat că în Bucureşti funcţionează 16.843 de norme didactice pe care sunt angajaţi 11.226 de titulari, precum şi profesori suplinitori, la cumul şi necalificaţi. Mihaela Florescu a spus că 673 de norme didactice privind profesorii titulari au fost ocupate pe 15 iulie, prin titularizare, că în urma detaşării la cerere 88 de cadre didactice titulare au ocupat posturi. Potrivit inspectorului şcolar general există 2.017 posturi de suplinitori calificaţi. Referitor la planul de şcolarizare, Florescu a informat că pentru învăţământul preşcolar s-au realizat 1.505 grupe. Ea a mai spus că 38.000 de copii sunt înscrişi în prezent în învăţământul preşcolar. De asemenea, inspectorul şcolar general a anunţat că în Capitală la învăţământul primar s-au realizat 2.349 de clase, iar la învăţământul general 2.333 de clase. „Până în prezent au fost recepţionate 117.942 de manuale, reprezentând 243 de titluri din numărul total de 434.006 manuale comandate la editurile care au aşteptat condiţiile prevăzute de Ordinul 3772/2009 al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării“, a spus Mihaela Florescu, conform Agerpres.