Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
"Şcoala Siguranţei”, un proces de durată
Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Poliţia Română şi Tedi au lansat programul "Şcoala Siguranţei", un proiect educativ în centrul căruia se vor afla elevii de clasa I, care vor fi informaţi prin intermediul unor metode interactive despre potenţialele pericole cu care se pot confrunta atât la şcoală, cât şi în drum spre şcoală. De altfel, siguranţa copiilor în şcoală este un subiect prioritar pentru autorităţi, potrivit ministrului educaţiei, Adrian Curaj.
Programul „Şcoala Siguranţei”, pentru informarea copiilor aflaţi în primul an de şcoală despre potenţiale pericole şi pentru furnizarea de soluţii prin metode educative, a fost lansat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Poliţia Română şi Tedi. Programul "Şcoala Siguranţei~ se va desfăşura pe tot parcursul anului şcolar 2015-2016 şi are ca scop informarea copiilor privind potenţialele pericole şi furnizarea de soluţii prin metode educative specifice vârstei lor.
Potrivit organizatorilor, s-au înscris în program 645 de şcoli din 415 localităţi, iar beneficiari vor fi 30.023 de elevi din clasa I.
"Educarea copiilor în domeniul siguranţei este un proces de durată, care necesită cunoştinţe, exerciţiu şi multă implicare, atât din partea părinţilor, cât şi a învăţătorilor. Tocmai de aceea, suntem interesaţi ca activităţile didactice specifice formării abilităţilor de viaţă să fie cât mai prezente în şcolile din România. Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice susţine programul «Şcoala Siguranţei» şi îl apreciază ca fiind foarte util în direcţia creşterii siguranţei elevilor atât la şcoală şi acasă, cât şi în spaţii rutiere, sociale, de timp liber şi virtuale”, a declarat Rodica Diana Cherciu, inspector general în cadrul Direcţiei Generale Învăţământ Preuniversitar a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, prezentă la lansarea programului.
Siguranţa copiilor, la şcoală, în drum spre şcoală sau în familie, reprezintă o prioritate şi pentru poliţişti, "Şcoala Siguranţei” oferind acestora "posibilitatea de a fi alături de cei mici şi de a-i asigura că prietenii lor, poliţiştii, vor fi întotdeauna alături de ei la nevoie”, după cum a declarat şi comisarul-şef de poliţie Constantin Stroescu, directorul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Elevii vor învăţa, de exemplu, cum să se deplaseze pe stradă, cum să traverseze sau ce conduită trebuie să aibă atunci când călătoresc singuri cu un mijloc de transport în comun. Totodată, le sunt prezentate situaţiile la care trebuie să fie atenţi în pauze şcolare sau când părinţii lipsesc de acasă. Numărul unic de urgenţă 112 şi situaţiile când este indicat să fie apelat ori cum să reacţioneze în caz de incendiu ori cutremur sunt alte câteva lucruri pe care elevii de clasa I le învaţă la "Şcoala Siguranţei”.
Proaspăt numit ministru al educaţiei, domnul prof. univ. Adrian Curaj a declarat că o prioritate a mandatului domniei sale va fi siguranţa copiilor în şcoli. "Siguranţa copiilor în şcoală este un subiect care ne preocupă în această perioadă şi facem paşi rapizi în colaborarea interinstituţională, pentru a veni cu soluţii şi recomandări pe termen scurt şi mediu”, a precizat ministrul educaţiei, Adrian Curaj. Mai mult, în programul de guvernare al premierului Dacian Cioloş este trecută ca prioritate "începerea procesului de aducere a tuturor şcolilor la standarde minimale de funcţionare şi garantare a siguranţei (autorizaţii ISU, autorizaţii sanitare, prevenţie prin pregătirea pentru situaţii de urgenţă)“.