În urmă cu 35 de ani, pe 22 decembrie 1989, era înlăturată ultima dictatură est-europeană de sorginte comunistă - cea din România. A fost un moment de mare tensiune socială, dar și un timp marcat de
Școli brașovene, exemplu pentru calitatea educației
Braşovul oferă condiţii foarte bune de educaţie elevilor şi contrazice opinia că educaţia în România nu este de calitate, a declarat ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Arthur Mattli, citat de Agerpres, care a fost prezent la sărbătorirea a 81 de ani de la înființarea Colegiului Naţional de Informatică „Grigore Moisil”.
El a exemplificat acest colegiu, dar și Şcoala Generală nr. 4 din Braşov, ambele modernizate prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român, că oferă condiţii foarte bune elevilor: „Ce s-a întâmplat aici (la Colegiul „Grigore Moisil” - n.r.) şi la Şcoala 4 sunt cele mai bune exemple pentru cum trebuie să fie şcolile astăzi, moderne. Municipalitatea braşoveană va putea implementa un program pe viitor, pe baza experienţei câştigate, a lecţiilor învăţate, pe baza acestor proiecte pe care noi le-am finanţat în Braşov, de modernizare, dotare, îmbunătăţire a condiţiilor de învăţare, eficientizare energetică a clădirilor (...) Aud oameni care spun că pleacă din această ţară pentru că educaţia nu este de calitate şi e suficient să vizitezi o şcoală. Aceasta nu este valabil pentru Braşov, pentru această şcoală“.
Potrivit unei informări a Primăriei Braşov, Arthur Mattli a anunţat că Elveţia a aprobat, în decembrie 2019, o „fază a doua“ a programului de cooperare, în prezent desfăşurându-se negocieri cu Guvernul român. Conform diplomatului elveţian, această a doua parte a acordului va fi axată în special pe parteneriate de tip dual din cadrul instituţiilor de învăţământ, în aşa fel încât materiile să fie aplicate pe domeniile cerute de piaţa muncii, potrivit informării Biroului de presă al Primăriei Brașov, preluată de Agerpres.