Fiecare copil, indiferent de culoare, rasă, limbă, sex sau religie, are dreptul, între altele, la protecţie, îngrijire, odihnă şi recreere, educaţie, sănătate şi informare. Statul, prin instituţiile sale, fam
Şcolile profesionale vor fi reînfiinţate
Potrivit declaraţiilor făcute joi, la Alba Iulia, de secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, începând cu anul şcolar viitor va fi reintrodus învăţământul profesional, iar examenul de evaluare naţională, susţinut de elevii din clasa a VIII-a, se va desfăşura sub supraveghere video, la fel ca bacalaureatul din acest an.
Începând din anul şcolar 2012-2013, vor funcţiona din nou şcolile profesionale, urmând ca Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) să elaboreze legislaţia necesară reintroducerii acestui tip de învăţământ. Potrivit secretarului de stat în MECTS, un sondaj realizat recent, privind învăţământul din România, a arătat că 95% dintre cei care au răspuns consideră că "şcoala profesională tradiţională era mai bună decât tot ce a fost pus în locul ei începând cu 2003". "Ce este clar că se va întâmpla - partea de teorie va fi redusă şi partea de dobândire a meseriei va fi simţitor dezvoltată în şcolile profesionale gândite de noi", a subliniat Oana Badea, prezentă la Concursul Naţional de dezbateri "Tinerii dezbat", organizat la Alba Iulia. De asemenea, secretarul de stat în MECTS a declarat că examenul de evaluare naţională, susţinut de elevii din clasa a VIII-a, se va desfăşura sub supraveghere video. "Şi examenul de evaluare naţională se va desfăşura sub supraveghere video şi toate măsurile organizatorice care au fost cunoscute şi validate în acest an la bacalaureat vor fi folosite şi la evaluarea naţională. Corecta ierarhizare a copiilor care au acces la liceu în baza acestui examen este un obiectiv", a mai spus Oana Badea. Reamintim că în acest an, la examenul de bacalaureat s-au înregistrat rezultate catastrofale, în condiţiile în care candidaţii nu au putut copia, fiind monitorizaţi în săli cu camere video. Astfel, rezultatele obţinute de elevi la examenul de bacalaureat din acest an au fost cele mai slabe din ultimele două decenii: peste 100.000 de absolvenţi picaţi în prima sesiune, alţi aproape 1000 eliminaţi pentru copiere şi şcoli fără nici un candidat admis. Deşi rezultatele ar fi trebuit să tragă un semnal de alarmă, iar numărul celor eliminaţi pentru fraudă şi prezenţa camerelor de supraveghere în clase au fost argumente suficient de puternice pentru a nu mai copia la examen, nici în sesiunea a doua a bacalaureatului din acest an nu s-au înregistrat rezultate mai bune, situaţia arătând în continuare lipsă de pregătire şi dezinteres din partea elevilor.