Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Se apropie Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a
De astăzi şi până vineri, 17 iunie, elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie la Evaluarea Naţională, examenele urmând să fie susţinute în zilele de 27 iunie (Limba şi literatura română) şi 29 iunie (Matematică). Prima repartizare computerizată în învăţământul liceal de stat pentru absolvenţii de gimnaziu va fipe 19 iulie.
Înscrierile la Evaluarea Naţională debutează astăzi pentru absolvenţii de gimnaziu şi se vor finaliza vineri, 17 iunie, urmând ca fișele să fie completate la secretariatele şcolilor împreună cu profesorii diriginţi. Elevii de clasa a VIII-a mai au însă puțin timp de respiro până la examene, având în vedere că mâine intră în vacanţă pentru pregătire. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS), proba la limba şi literatura română se va desfăşura în data de 27 iunie, iar pe 29 iunie este programată proba la matematică. Elevii aparţinând minorităţilor naţionale vor susţine, în data de 28 iunie, examenul scris la limba şi literatura maternă. Rezultatele se vor afişa pe 1 iulie, până la ora 16:00, iar în aceeaşi zi se vor putea depune contestaţiile. Media generală la Evaluarea Naţională va avea o pondere de 75% în calculul mediei de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial. Totodată, media generală de absolvire a claselor V-VIII va avea o pondere de 25% în calculul mediei de admitere (pentru absolvenţii promoţiilor 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 şi 2016), potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).
Înscrierea opțiunilor
Absolvenții clasei a VIII-a vor completa opțiunile, între 8 şi 12 iulie, în fişele de înscriere, împreună cu părinții și asistați de diriginți. Prima repartizare computerizată în învăţământul liceal de stat pentru absolvenţii de gimnaziu va fi pe 19 iulie, iar a doua repartizare computerizată este programată pentru 28 iulie. Potrivit calendarului MECS, pentru elevii care nu au participat la nici o repartizare sau nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, precum şi pentru cei care au avut una sau două corigenţe, va mai exista o a treia etapă de cuprindere în clasa a IX-a, în zilele de 1 şi 2 septembrie. Între 11 şi 13 iulie se va face repartizarea candidaţilor pe locurile speciale pentru romi, iar între 14 şi 16 iulie, înscrierea şi repartizarea candidaţilor pentru învăţământul special. La repartizarea computerizată participă şi candidaţii care nu au fost admişi la liceele vocaţionale din lipsă de locuri sau au fost respinşi la probele de aptitudini.
Centru special de înscrieri pentru elevii din afara Bucureştiului
La Şcoala Gimnazială „Sfinţii Voievozi” din sectorul 1 al Capitalei va funcţiona centrul special de înscrieri pentru elevii care provin din alte judeţe şi doresc să participe la admiterea la liceu în Bucureşti. Potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, prima etapă de înscriere pentru aceşti candidaţi va avea loc între 8 și 12 iulie, în cursul săptămânii, între orele 9:00-18:00, iar sâmbătă şi duminică, între orele 9:00-16:00. Cea de a doua etapă de înscriere este cuprinsă între 20 şi 25 iulie. Tot până vineri, 17 iunie, absolvenţii de gimnaziu se pot înscrie în învăţământul profesional de stat cu durata de 3 ani, iar cei care optează pentru şcolile profesionale, care organizează preselecţie, se pot înscrie până în data de 21 iunie. Între 22 şi 24 iunie se derulează proba de preselecţie, iar în data de 5 iulie se va desfăşura proba suplimentară de admitere, în cazul în care numărul de candidaţi este mai mare decât numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ. Informaţii complete cu privire la admiterea 2016, la cifra de şcolarizare la liceele din Bucureşti și referitoare la ultima medie de admitere de anul trecut pot fi accesate online la adresa: http://ismb.edu.ro/documente/examene/admitere/2016/2016_Brosura_2016_2017_1.pdf.