Fiecare copil, indiferent de culoare, rasă, limbă, sex sau religie, are dreptul, între altele, la protecţie, îngrijire, odihnă şi recreere, educaţie, sănătate şi informare. Statul, prin instituţiile sale, fam
Sighişoara intră în campania „Restaurare“ a TVR
Cetatea medievală din Sighişoara va fi prezentată mâine în cadrul campaniei „Restaurare“, difuzată de TVR 1, aceasta intrând în competiţie cu alte două monumente istorice, Turnul medieval din Ardud şi Topitoria de aur Logolda din Cavnic, pentru obţinerea de fonduri în vederea restaurării.
Proiectul constă într-o competiţie între cele 30 de monumente istorice (palate sau conace boiereşti, biserici, castele sau situri arheologice de importanţă naţională) selectate, iar telespectatorii vor decide, prin vot, care dintre ele va fi restaurat. Campania „Restaurare“ derulată de Televiziunea Română, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice, şi dedicată strângerii de fonduri pentru monumentele istorice aflate în stare de degradare este o şansă pentru cetatea din Sighişoara, conform Primăriei oraşului. „Sighişoara merită să câştige această competiţie naţională nu numai pentru că este «bijuteria medievală a României», cum a fost recent desemnată de un prestigios organism de turism elveţian, ci şi pentru că este o cetate vie, al cărei farmec unic atrage sute de mii de vizitatori anual şi de aceea e firesc ca toţi cei cărora le pasă de soarta zidurilor şi monumentelor cetăţii, sighişoreni sau nu, să punem umăr de la umăr pentru a o salva“, susţine municipalitatea, conform Mediafax. Un alt monument prezentat în emisiunea de mâine este Turnul Medieval din Ardud, judeţul Satu Mare. Ardudul este recunoscut ca o localitate străveche, locuită încă din epoca bronzului. În 1481, nepotul lui Dragoş Vodă, Bartolomeu Dragffi, construieşte o cetate din piatră cu patru turnuri de apărare în partea de nord-vest a localităţii. După cum afirmă profesorul Constantin Daicoviciu, se pare că cetatea din piatră a fost precedată de o cetate dacică. În 1730, contele Alexandru Karoly construieşte un castel pe locul vechii cetăţi, folosind pereţii şi fundaţia celei anterioare, iar unul dintre turnuri se păstrează şi astăzi, conform TVR. Va fi prezentată şi Topitoria de aur Logolda, construită în 1862 şi extinsă în 1876, ce aplica o tehnologie specială, nouă pentru acea vreme, fiind considerată a fi prima topitorie de aur din Europa, prima din emisfera nordică şi a cincea din lume care a aplicat tehnologia prin cianurare. Astăzi, din Logolda se mai pot vedea doar nişte ziduri, ruine în bună parte, acoperite de pădure. Muzeele din zonă păstrează câteva dintre vetrele de topit, instalaţiile de flotaţie şi uneltele folosite odată. Timp de zece săptămâni, în fiecare duminică, programul „Restaurare“ va prezenta câte trei monumente dintr-o zonă a ţării, urmând ca cel care va primi, până vinerea următoare, cele mai multe voturi de la telespectatori să intre în finala campaniei. Aceasta va fi organizată pe 1 decembrie, când, prin votul direct al publicului, va fi ales monumentul care va primi fondurile pentru restaurare.