Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Simpozion „Cartea. România. Europa“ la Bucureşti
Un simpozion intitulat „Carte. România. Europa“ va avea loc în perioada 20-23 septembrie, la Bucureşti, cu ocazia sărbătoririi a 500 de ani de la prima carte tipărită pe teritoriul României. Simpozionul internaţional, la care vor participa aproape 50 de invitaţi din ţară şi 15 din străinătate, va avea trei secţiuni de comunicări, împărţite pe trei teme principale - „Istoria cărţii europene“, „Biblioteca tradiţională şi ciberbiblioteca“ şi „Romanitate orientală. Cultură şi civilizaţie“, conform Mediafax. Simpozionul va mai cuprinde, printre altele, Concertul coral organizat de Patriarhia Română, expoziţii de carte bisericească veche, vizionare de filme documentare despre România şi lansarea cărţii „Când Google a provocat Europa - pledoarie pentru un impuls“, semnată de Jean Noël Jeanneney, proeminent istoric francez, om politic, autor a mai multor cărţi şi realizator a numeroase documentare de televiziune, care a deţinut importante responsabilităţi în calitate de preşedinte al Radio France şi Radio France International (1982-1986), dar şi în calitate de preşedinte al Bibliotecii Naţionale a Franţei (2002-2007).
La deschiderea oficială a simpozionului, care va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare, au fost invitaţi, printre alţii, Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, Ioan Pânzaru, rectorul Universităţii Bucureşti, şi Gerald Leitner, preşedintele European Bureau of Library and Information Associations and Institutions din Austria. În 1508, la 10 noiembrie, a apărut în limba slavonă, limba oficială a ţării în acea vreme, prima carte tipărită în Ţările Române - „Liturghierul“. Acesta cuprindea rânduiala slujbei bisericeşti ortodoxe şi a fost tipărit în Ţara Românească de ieromonahul tipograf Macarie, din porunca domnului Ţării Româneşti, Radu cel Mare.