Una dintre provocările permanente ale preotului, înclinat spre „arta oratoriei”, este cea de a nu repeta, de la o predică la alta, aceleași idei și teme care ar putea plictisi auditoriul, deja familiarizat cu
Simulare la evaluarea naţională şi la clasa a VII-a
Simularea se desfășoară anul acesta, în premieră, și la clasa a VII-a, a anunțat oficial ministrul educaţiei naţionale. Anul școlar 2019-2020 va începe în data de 9 septembrie, vacanţa intersemestrială va coincide cu vacanţa de iarnă, iar înscrierea în învăţământul primar începe pe 4 martie. Anul şcolar viitor va începe pe 9 septembrie şi se va încheia pe 12 iunie, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul educaţiei naţionale, Ecaterina Andronescu.
Semestrul I al anului şcolar viitor va avea 15 săptămâni de cursuri în perioada 9 septembrie - 20 decembrie 2019.
În perioada 26 octombrie - 3 noiembrie 2019, doar clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă.
Potrivit ministrului, vacanţa de iarnă va fi cuprinsă între 21 decembrie 2019 - 12 ianuarie 2020, fiind şi vacanţă intersemestrială, evitându-se astfel „fragmentarea accentuată” a anului şcolar. Cursurile semestrului al doilea se vor desfăşura în perioada 13 ianuarie - 3 aprilie 2020, iar vacanţa de primăvară va fi cuprinsă între 4-21 aprilie 2020.
Elevii şi preşcolarii se vor întoarce la cursuri pe 22 aprilie şi vor intra în vacanţa de vară în 12 iunie. Pentru clasele de finalizare a învăţământului liceal, anul şcolar va avea 33 de săptămâni de cursuri şi se va încheia la data de 29 mai 2020. Totodată, pentru clasele a VIII-a, anul şcolar va avea 34 de săptămâni de cursuri şi se va încheia la data de 5 iunie 2020. În ceea ce priveşte calendarul simulărilor examenelor naţionale, acesta este următorul: simularea evaluării naţionale se va desfăşura în perioada 11-13 martie, în acest an, în premieră, urmând să participe şi elevii de clasa a VII-a, iar simularea probelor scrise ale bacalaureatului naţional este programată în perioada 18-21 martie. La simularea evaluării naţionale vor participa, alături de elevii de clasa a VIII-a, şi cei din a VII-a, iar la simularea bacalaureatului şi elevii clasei a XI-a, alături de cei din a XII-a.
Întrebată dacă vor da și teste grilă la această simulare, ministrul a răspuns: `Este treaba Centrului Național de Evaluare și Examinare și eu sper să facă ceea ce trebuie în așa fel, încât să avem prin evaluare o măsură a însușirii cunoașterii până la momentul în care se face evaluarea”. Ministrul a mai făcut ieri precizări legate de înscrierea copiilor la şcoală. Astfel, prima etapă de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar 2019-2020 este cuprinsă între 4 şi 22 martie, cea de-a doua etapă de înscriere în învăţământul primar urmând a se desfăşura între 2 şi 8 aprilie.
Referitor la finanţarea unor programe sociale din educaţie, Ecaterina Andronescu a declarat că suma de 600 milioane de lei va fi alocată pentru rechizite în anul şcolar viitor, dar şi pentru vouchere de echipament sportiv.
Rechizitele sunt „pentru elevii din învăţământul obligatoriu şi pentru cei cu probleme sociale. Sigur, vom cuprinde şi elevii de liceu care au probleme sociale. Tot ce trebuie fiecărei clase de la începutul anului şcolar până la finalizarea lui. Nu este prima dată când se derulează un asemenea proiect. Un proiect de rechizite şcolare pentru aproximativ 1,1-1,2 milioane s-a mai derulat începând cu anul 2001. (...) Procedura va fi Legea achiziţiilor publice. Nu putem să fim în afara legii”, a spus ea, precizând că pentru echipamentul sportiv se vor da vouchere cu care elevii care vor intra în program îşi vor cumpăra costum de trening şi adidaşi potrivit măsurii.
O altă noutate este că se intenţionează ca elevilor de gimnaziu să li se lase la finalul anului şcolar manualele de limba română şi de matematică, iar elevilor de liceu - manualele la disciplinele la care vor susţine bacalaureatul.