Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Sindicaliştii sfătuiesc elevii să stea acasă pe 5 octombrie
Sindicatele au sfătuit copiii să nu vină la şcoală în 5 octombrie, dată când bugetarii au anunţat grevă generală la nivel naţional. De asemenea, sindicatele se pregătesc pentru un referendum la nivel naţional în vederea declanşării grevei generale pe 16 noiembrie.
Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a spus că elevii nu vor fi evaluaţi în primul semestru al acestui an, notele fiind trecute într-un caiet, nu în catalog, urmând ca din semestrul al doilea să se decidă dacă această formă de protest va fi continuată, în funcţie de forma legii salarizării. „Vom trece la acţiuni specifice privind neevaluarea elevilor. Vom propune colegilor din Alianţă să adere la această formă a FSLI“, a spus Aurel Cornea, la finalul săptămânii trecute. Liderul FSLI a lansat un mesaj către elevi să stea acasă în 5 octombrie, când bugetarii au anunţat grevă generală la nivel naţional. FSLI va organiza, între 8 şi 31 octombrie, un referendum la nivel naţional printre membrii organizaţiei sindicale pentru a vedea dacă sunt de acord să declanşeze greva generală în 16 noiembrie, a spus prim-vicepreşedintele FSLI, Simion Hancescu, conform Mediafax. FSLI reclama în 18 septembrie că prevederile articolului 49 din acest act normativ elimină sporurile, indemnizaţiile şi premiile pentru personalul didactic. Potrivit articolului 49 din proiectul Legii salarizării unitare, la trei zile de la data publicării legii în „Monitorul Oficial“ se abrogă mai multe articole din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic. Aceste articole fac referire la indemnizaţia pentru personalul didactic care are reşedinţa sau domiciliul în mediul rural sau în localităţi izolate, gradaţia de merit, salariul de merit, sporul de stabilitate, sporul pentru suprasolicitare neuropsihică, indemnizaţiile pentru personalul de conducere, de îndrumare şi de control şi alte stimulente prevăzute în contractul colectiv de muncă. În acest context, FSLI ameninţa cu declanşarea oricăror forme de protest pentru a determina clasa politică să elimine aceste prevederi din Legea de salarizare unică. Liderul Federaţiei „Spiru Haret“, Gheorghe Isvoranu a spus că măsurile vor fi „brutale“ şi că este posibil să se adopte forma de protest a FSLI privind neevaluarea elevilor. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat că, în perioada următoare, va avea o nouă întâlnire cu sindicatele în care să discute problemele lor. „Eu cred că acea neînţelegere (problema sporurilor - n.r.) a fost rezolvată, întrucât nefiind o lege a noastră au apărut unele inadvertenţe, dar acum au fost corectate. Sper ca totul să fie în regulă“, a spus Ecaterina Andronescu, conform Mediafax. Ministrul a adăugat că, în perioada următoare, va avea o nouă întâlnire cu sindicatele. Ministerul Educaţiei a anunţat că în perioada septembrie-decembrie 2009 se vor acorda sporurile pe care profesorii le primeau până în prezent.