Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Slujbă de binecuvântare la Liceul Teoretic Waldorf din Iaşi
Părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi, a oficiat sâmbătă, 18 octombrie 2014, slujba de binecuvântare a noului sediu al Liceului Teoretic Waldorf din Iaşi. Evenimentul, la care au participat cadre didactice, elevi şi părinţi, a fost prilejuit şi de manifestarea tradiţională „Sărbătoarea recoltei“, prin care cei de la Waldorf aduc mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de-a lungul anului.
Întrucât Liceul Teoretic Waldorf din Iaşi s-a mutat în luna august a acestui an într-un nou sediu, conducerea instituţiei şi cadrele didactice au hotărât să fie oficiată o slujbă de binecuvântare. Evenimentul a avut loc sâmbăta trecută, slujba fiind oficiată de arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi.
La finalul slujbei, părintele consilier a rostit un scurt cuvânt, în care a evidenţiat cât de importantă este legătura dintre Biserică şi Şcoală:
„În general, în ziua de astăzi se merge foarte mult pe principiul separării: fiecare trebuie să se specializeze pe o anumită direcţie, lucrurile nu trebuie să se încurce, Biserica trebuie să meargă pe drumul ei, iar Şcoala pe drumul ei. Uităm însă că noi venim pe lume împreună cu toate ale noastre. Venim împreună cu inteligenţa noastră, cu emotivitatea noastră, cu dimensiunea sau deschiderea către spiritualitate, cu nevoile noastre, care nu sunt întotdeauna de ordin spritual, ci şi trupeşti, şi materiale. Ce ar însemna dacă am mânca fără să bem? Sau dacă am dormi fără să ne trezim? Experienţa ne învaţă că noi ca oameni nu putem fi cu adevărat compleţi decât în măsura în care ne tratăm ca fiinţe complete. În momentul în care favorizăm o dimensiune sau alta în dauna celeilalte, nu suntem compleţi. Dintr-un cuvânt teribil pe care l-a spus Domnul în Evanghelia Sa, «Lăsaţi pe copii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este Împărăţia cerurilor», deducem că cei mici vor să vină către Dumnezeu, au această deschidere către cele duhovniceşti. În momentul când le interzicem această deschidere, nu facem altceva decât să rupem din frumuseţea lor lăuntrică. Mă aflu astăzi în mijlocul dumneavoastră tocmai pentru a vorbi de această deschidere spirituală şi pentru a vă mulţumi pentru că încercaţi aici, la Şcoala Waldorf, să intraţi în dialog cu lucrurile spirituale, dialog din care fiecare are numai de câştigat“.
Slujba de sfinţire a noului sediu a fost prilejuită şi de manifestarea tradiţională „Sărbătoarea recoltei“, prin care cei de la Waldorf aduc mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de-a lungul anului, după cum ne-a declarat doamna Teodora Vîscu, fost director al Liceului Waldorf timp de 22 de ani: „Am sărbătorit în această zi două evenimente. Pe de o parte, conform unei vechi tradiţii, în această perioadă are loc la instituţia noastră «Sărbătoarea recoltei», elevii, profesorii şi părinţii pregătind bunătăţi culinare şi programe artistice şi mulţumind lui Dumnezeu pentru toate cele primite. Un eveniment şi mai important a fost însă faptul că am avut bucuria să participăm la sfinţirea noului sediu al Liceului Waldorf. Acest liceu funcţionează în Iaşi din anul 1991 şi în luna august 2014 a primit un nou local unde să-şi desfăşoare activitatea. E meritul părinţilor copiilor, alături de Primăria Municipiului şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean, că am putut să ne bucurăm de această minunată zi“.