Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Spectacole în Bucureşti pentru copiii cu deficienţe de auz
Artişti din Franţa, Italia şi România vor lucra împreună, în perioada 19-24 august, la proiectul cultural „Agora“, desfăşurat la Şcoala Specială pentru Surzi din Dămăroaia şi la Palatul „Curtea Veche“ din Bucureşti şi dedicat copiilor cu deficienţe de vorbire şi auz. Pe durata celor şase zile ale proiectului iniţiat de Asociaţia „Trubadurii Secolului XXI“, trupele „Specimen Teatro“ (Italia), „Les Enfants Terribles“ (Franţa) şi „Pulcinella“ (România) vor realiza o serie de workshopuri, spectacole de teatru, muzică şi jonglerii. Preşedintele Asociaţiei „Trubadurii Secolului XXI“, Orlando Petriceanu, a spus că artiştii francezi, italieni şi români vor discuta şi despre pregătirea unui nou proiect ce se va derula în 2009 şi care va fi inspirat din opera dramaturgului William Shakespeare, intitulându-se „Visul unei nopţi de vară“, conform Agerpres. Proiectul „Agora“ este împărţit în două etape, în prima, în perioada 19-21 august, având loc ateliere de creaţie la Şcoala Specială pentru Surzi, cu participarea artiştilor invitaţi, dar şi a unor copii cu deficienţe de auz. „Scopul atelierelor este acela de a crea spectacolul «Agora», având ca temă societatea mondială de consum din cele mai vechi timpuri şi până azi, urmând să fie prezentat pe 24 august, începând cu ora 18:00, la Muzeul Palatului Curtea Veche“, a precizat Orlando Petriceanu. Cea de-a doua etapă a proiectului va avea loc în perioada 21-24 august, la Palatul „Curtea Veche“, şi va consta în reprezentaţii de teatru ale trupelor invitate.
Proiectul cultural se va încheia duminică seară, cu spectacolul „Agora“, realizat în urma atelierelor de creaţie şi cu un concert de muzică populară italiană, oferit de „Specimen Teatro“. Colaborarea dintre artiştii celor trei ţări a început pe 1 martie 2008, cu două laboratoare de dans susţinute de Marilella Salierno şi Salvatore Gervasi din cadrul companiei „Specimen Teatro“ şi a continuat cu un atelier de clovnerie, „Il clown dentro te“, susţinut de Gaelle Chabrol, membru al companiei „Les Enfants Terribles“. Proiectul „Agora“ este realizat cu sprijinul „Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale“, al Muzeului „Şuţu“ şi al Palatului „Curtea Veche“. Asociaţia „Trubadurii Secolului XXI“ lucrează de patru ani pentru copiii surzi, iar anul acesta a decis să înfiinţeze clase speciale de teatru pentru copiii cu deficienţe de vorbire şi auz.