Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Spiru Haret“ organizează dezbateri despre pensionarii din învăţământ
▲ Conducerea Federaţiei „Spiru Haret“ spune că în perioada următoare nu vor ieşi în stradă pentru a protesta faţă de OUG 230, care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat, ci vor organiza mai multe dezbateri prin care să arate efectele acesteia şi vor aştepta decizia Curţii Constituţionale ▲ Gheorghe Isvoranu a spus că ordonanţa „este bună din punctul de vedere al gândirii, pentru că vizează pensiile de lux“, dar ea trebuie revizuită ▲
Liderul Federaţiei „Spiru Haret“, Gheorghe Isvoranu, a spus că nu vor apela deocamdată la proteste în stradă, ci vor organiza în perioada următoare mai multe dezbateri cu reprezentanţi din toate domeniile, inclusiv din învăţământ, sănătate, cultură, artă, care pot arăta ce efecte negative va avea această ordonanţă, conform Mediafax. „Ordonanţa a plecat de la un lucru pe care noi l-am acuzat în toamna anului trecut, adică salariile şi pensiile foarte mari în anumite domenii, precum Aeronautică, Armată, dar această ordonanţă în forma ei actuală afectează şi dreptul la muncă, dar şi o serie de domenii, inclusiv învăţământul“, a explicat Isvoranu. Liderul sindical a precizat că dacă profesorii pensionari angajaţi în învăţământ ar opta pentru pensie, ar rămâne aproximativ 6.500 de norme descoperite, care nu vor putea fi ocupate de personal calificat, pentru că aceşti pensionari sunt angajaţi în condiţiile în care nu s-au găsit oameni de specialitate. „Aşteptăm şi verdictul Curţii Constituţionale (CC)“, a spus Isvoranu, care s-a arătat optimist că această ordonanţă în forma ei actuală va fi declarată neconstituţională, conform Mediafax. Totodată, liderul Federaţiei „Spiru Haret“ nu este de acord cu premierul Emil Boc în privinţa angajării cadrelor didactice prin convenţii civile. „Convenţiile civile în instituţiile publice nu mai există din 2003 în Codul muncii“, a spus Isvoranu. Acesta a conchis că ordonanţa „este bună din punct de vedere al gândirii, pentru că vizează pensiile de lux“, dar ea trebuie revizuită. Liderul sindical al Federaţiei „Alma Mater“, Răzvan Bobulescu, a spus că Biroul executiv al federaţiei va stabili acţiunile din perioada următoare, inclusiv în legătură cu OUG 230/ 2008. Constituţionalitatea OUG 230/2008 care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat va fi dezbătută în 15 ianuarie de către judecătorii constituţionali, sesizată de profesorul Ioan Muraru, avocatul poporului, care susţine că actul normativ încalcă drepturi date prin legea fundamentală. Concret, instituţia Avocatul Poporului arată, în contestaţia faţă de prevederile Ordonanţei 230/2008, că acest act normativ încalcă drepturi fundamentale stabilite prin Constituţie, între care dreptul la muncă, dreptul la pensie şi ar putea desfiinţa un drept câştigat. Potrivit contestaţiei postate pe site-ul Avocatului Poporului, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 230/ 2008 care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat contravine dispoziţiilor articolului 115 alineatul 6 din Constituţie potrivit cărora ordonanţele de urgenţă nu pot afecta drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie.