Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Sprijin pentru copiii cu părinţii plecați din țară
Organizaţia „Salvaţi Copiii”, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, a lansat un proiect cu tema „Părinţi dispăruţi” prin intermediul căruia se va oferi sprijin psihologic şi educaţional copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate.
La nivel naţional, oficial, sunt peste 80 de mii de copii care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, impactul emoţional cauzat de despărţirea de mame sau de taţi (în unele cazuri de amândoi părinţii, copiii fiiind lăsaţi în grija rudelor) fiind foarte mare, uneori brutal. Astfel că, potrivit specialiştilor, aceşti copii dezvoltă traume care pot duce la adevărate drame, de la dezvoltarea unui comportament deviant până la abandon şcolar, depresie sau chiar sinucidere. Pentru a veni în sprijinul copiilor afectaţi de fenomenul migraţiei, care prezintă „acelaşi sindrom ca al celor care stau în instituţii; se simt abandonaţi, vinovaţi, cred că plecarea părinţilor se datorează lor”, după cum afirmă doamna Gabriela Alexandrescu, organizaţia „Salvaţi Copiii”, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, a lansat un proiect cu tema „Părinţi dispăruţi” prin intermediul căruia va oferi sprijin psihologic, social şi educaţional copiilor afectaţi de fenomenul migraţiei, în centrele de zi deschise în 16 şcoli din Bucureşti şi 13 judeţe din ţară: Argeş, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Suceava, Vaslui, Timiș, unde se va lucra cu peste 1.200 de copii anual.
Proiectul „Părinţi dispăruţi” are o durată de doi ani şi vizează o informare mai bună a părinţilor, precum şi reducerea impactului negativ al lipsei acestora asupra copiilor rămaşi acasă. „Unul dintre obiectivele programului este de a informa. Vrem să facem o campanie publică amplă, în care să discutăm despre drepturile care nu le sunt respectate, să informăm părinţii care vor să plece sau sunt deja plecaţi despre prevederile legale, responsabilităţile pe care le au”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al organizaţiei „Salvaţi Copiii”. Ea a precizat că aceşti părinţi sunt obligaţi să informeze Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi direcţiile din teritoriu despre dorinţa lor de a pleca şi să numească o persoană, un tutore, care va avea toată responsabilitatea creşterii copilului în lipsa acestuia. Această înştiinţare se va face anual, obligaţia părinţilor fiind de a veni măcar o dată pe an în ţară.
De asemenea, un aspect foarte important, potrivit „Salvaţi Copiii”, este ca familiile să aibă în vedere şi dezvoltarea emoţională a copilului, astfel că în perioada următoare se va dezvolta o platformă online cu linie telefonică prin care părinţii să apeleze şi să primească suport, consiliere, îndrumare.
82.339 de copii afectaţi de fenomenul migraţiei
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Gabriela Coman, a arătat miercuri, la lansarea proiectului, că fenomenul migraţiei părinţilor plecaţi la muncă în străinătate pare în descreştere, totuşi cifra se menţine mare, „din cei 82.339 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, 22.000 sunt copii rămaşi acasă care provin din familii cu ambii părinţi plecaţi”. Însă datele oficiale au fost contrazise de studiile derulate de diferite organizaţii neguvernamentale, care arată că dimensiunea fenomenului este mult mai mare decât cea prezentată de autorităţi. O analiză UNICEF, Alternative Sociale şi Gallup România din 2008 estima că la scară naţională existau 350.000 de copii ai căror părinţi emigraseră în străinătate, iar mai mult de o treime dintre aceştia (circa 126.000) erau afectaţi de migraţia ambilor părinţi. (Oana Nistor)