Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Studenţi electronişti, dotaţi cu calculatoare de un om de afaceri din Iaşi
Laboratoarele Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (UTI) au fost dotate cu cinci calculatoare pentru testarea mediilor de dezvoltare a aplicaţiilor cu microcontrolere, donate de un om de afaceri local, conform Rompres. Omul de afaceri Bogdan Piţigoi, preşedintele grupului de firme „Tester - Casa Auto“ din Iaşi, a venit în întâmpinarea cerinţelor stringente ale Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii de a-şi actualiza dotările din laboratoare, astfel încât viitorii specialişti să poată exersa pe aplicaţii identice cu cele din firmele angajatoare de pe piaţa locală.
În urma unei sponsorizări din partea companiei ieşene, Laboratorul de Electronică Aplicată a primit cinci posturi IT complete, constând în calculatoare, monitoare şi accesoriile necesare pentru funcţionarea acestora în parametrii normali. „Gestul se înscrie în politica de sprijinire a tinerilor talentaţi, promovată de grupul nostru de firme. Nu ne dorim decât ca aceşti studenţi, la ieşirea de pe băncile facultăţii, să fie adevăraţi specialişti, în pregătirea cărora componenta practică, dobândită pe echipamente actuale, să fie una importantă. Astfel, considerăm că putem contribui la pregătirea viitorilor ingineri, care, în funcţie de abilităţile şi înclinaţiile fiecăruia, sperăm să se regăsească printre viitorii noştri angajaţi“, a declarat omul de afaceri Bogdan Piţigoi. Pe calculatoarele primite, studenţii vor putea să instaleze mediile de dezvoltare a unor aplicaţii cu microcontrolere. Profesorul Laurenţiu Dimitriu, de la UTI, a menţionat că astfel studenţii au ocazia să-şi testeze ideile şi să dezvolte pe calculator mai multe variante de soft, pe care să le verifice ulterior cu ajutorul unor montaje specializate. „Începând din anul universitar următor, vom putea în sfârşit să demarăm un ciclu de 10 lucrări de laborator la care ne gândim de ceva timp. Montajele ce vor fi controlate de aceste calculatoare vor fi livrate de o altă firmă cu care avem relaţii bune de colaborare, pe baza unui grant din programul «University Founding»“, a spus Laurenţiu Dimitriu, posesor a numeroase brevete de invenţii la care au colaborat foşti studenţi, acum ingineri de succes în firme străine.