Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Studenţi români, câştigătorii celui mai mare concurs de informatică din lume
Echipa formată din studenţii de la Facultatea de Informatică a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi (UAIC) a câştigat marele premiu la cea mai mare competiţie studenţeasca de informatica şi tehnologie din lume, „Imagine Cup“, organizată de Microsoft. Proiectul echipei vizează realizarea unei platforme de comunicare între autorităţi şi cetăţeni în vederea rezolvării problemelor oraşului. Primul oraş în care se va implementa această platformă va fi Iaşul, conform celor precizate de reprezentanţii UAIC. Echipa „Sytech“, formată din Adrian Buzgar, Călin Juravle şi Andreas Resios - masteranzi ai Facultăţii de Informatică ai UAIC, a impresionat juriul internaţional printr-un program inteligent care încurajează colaborarea cetăţenilor cu autorităţile în rezolvarea celor mai arzătoare probleme ale metropolelor. Studenţii s-au remarcat dintre 444 de concurenţi din 70 de ţări, care au concurat la Cairo pe nouă categorii: de la design de programe, dezvoltare de jocuri până la robotică şi film.
„Upcity“ este o platformă prin intermediul căreia locuitorii unui oraş pot semnala problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi şi pot colabora cu autorităţile (primari, membrii ai consiliilor locale) şi cu ONG-uri pentru a identifica, a discuta şi a implementa soluţii pentru fiecare dintre acestea. Locuitorii unui oraş se pot alia prin intermediul acestei platforme şi pot pune bazele unor adevărate campanii sociale, inclusiv pe Twitter. Programul mai poate fi folosit şi pentru monitorizarea epidemiilor mondiale, o demonstraţie convingătoare fiind realizată de echipa de la Informatică în cazul gripei porcine - arătând cum organizaţiile de sănătate, guvernele şi cetăţenii obişnuiţi pot observa răspândirea epidemiei şi pot colabora pentru identificarea unui tratament. Primăria Iaşului a fost de acord în prealabil cu implementarea proiectului „UpCity“, platforma urmând să fie integrată pe site-ul muncipalităţii. „Este o iniţiativă care se încadrează în categoria de bune practici a ceea ce înseamnă o administraţie publică europeană, transparentă, orientată către cetăţean“, a declarat Daniel Mătăsaru, consilier al primarului Gheorghe Nichita. „Credem că problemele la nivel mondial pot fi rezolvate plecând de la comunităţi mai mici“, consideră echipa „Sytech“, care a plecat de la ideea că software-ul, în ciuda faptului că nu poate oferi soluţii în sine, poate facilita comunicarea şi colaborarea între cetăţeni şi autorităţi pe de o parte şi între oraşe întregi de pe tot globul pe de altă parte, pentru a ajunge la cele mai bune soluţii pentru problemele lor.